ßßß Cookit - przepis na sernik królewski na podwieczorek

sernik królewski na podwieczorek

Wykonanie

Moja rodzina uwielbia serniki i bardzo często dla nich przygotowuje serniki i za każdym razem wychodzi inaczej a robię według jednego przepisu.
Od kilku dni jestem w posiadaniu papieru Saga, który przetestuję robiąc mój ulubiony sernik.
Składniki na masę serową
1 kg sera chudego homogenizowanego
5 jajek
1 Fix do sernika Dr Oetkera
1 aromat waniliowy Dr Oetkera
5 łyżek cukru palmowego lub1 1/3 szklana cukru
1/szkl cukru
100 mleka
na kruchy spód
1/2 kostki masła
1 1/2 szkl maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
1 jajko
1/2 kostki margaryny ciast kruchych Maestra
2 galaretki
Dla wielu z Was cukier palmowy to coś nowego, czego nie możemy spotkać w osiedlowym sklepie. Ale można go kupić w miejscu zwanym Kuchnie Świata
U mnie się sprawdził bardzo mam nadzieję ze u Was również jest bardzo zdrowy .
wykonanie
Przesianą mogę wysypać na stolnicę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier i jajko zagnieść ciasto. Tortownicę wykładamy papierem na nią rozkładamy ciasto kruche,nakłuwamy widelcem posypujemy bułką tarką władamy do zamrażalki na pol godziny
Masa serowa
Masło rozpuszczamy w rondelku odstawiamy do przestygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek,ubić pianę na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/3 szkl cukru.Twaróg, żółtka, mleko,cukier palmowy aromat i cukier waniliowy,Sernik-Fix ,ostudzone masło dokładnie zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na przygotowaną wcześniej ciasto.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika .Sernik piec w temp 180stopni przez około 60-70 min. Kiedy sernik będzie upieczony pozostawić w środku przez około 20 minut oczywiście wyłączamy piekarnik
W 500 ml wody rozpuścić dwie galaretki.
Tężejącą galaretkę wylać na zimny sernik pozostawić do zastygnięcia najlepiej na noc.
Sernik jest bardzo puszysty lekki w smaku .
Papier Saga po raz kolejny mnie zachwycił :)
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/06/sernik-krolewski-na-podwieczorek.html