Wykonanie
Moja rodzina uwielbia serniki i bardzo często dla nich przygotowuje serniki i za każdym razem wychodzi inaczej a robię według jednego przepisu.Od kilku dni jestem w posiadaniu papieru Saga, który przetestuję robiąc mój ulubiony sernik.Składniki na masę
serową1 kg
sera chudego homogenizowanego5
jajek1 Fix do sernika Dr Oetkera1
aromat waniliowy Dr Oetkera5 łyżek
cukru palmowego lub1 1/3 szklana
cukru1/szkl
cukru100
mlekana kruchy spód1/2 kostki
masła1 1/2 szkl
maki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szkl
cukru1
jajko1/2 kostki
margaryny ciast kruchych Maestra2
galaretkiDla wielu z Was
cukier palmowy to coś nowego, czego nie możemy spotkać w osiedlowym sklepie. Ale można go kupić w miejscu zwanym Kuchnie ŚwiataU mnie się sprawdził bardzo mam nadzieję ze u Was również jest bardzo zdrowy .wykonaniePrzesianą
mogę wysypać na stolnicę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, dodać
margarynę,
cukier i
jajko zagnieść ciasto. Tortownicę wykładamy papierem na nią rozkładamy ciasto kruche,nakłuwamy widelcem posypujemy
bułką tarką władamy do zamrażalki na pol godzinyMasa serowa
Masło rozpuszczamy w rondelku odstawiamy do przestygnięcia.
Białka oddzielić od
żółtek,ubić pianę na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/3 szkl
cukru.
Twaróg,
żółtka,
mleko,
cukier palmowy aromat i
cukier waniliowy,Sernik-Fix ,ostudzone
masło dokładnie zmiksować. Dodać ubitą pianę z
białek i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na przygotowaną wcześniej ciasto.Wstawić do rozgrzanego piekarnika .Sernik piec w temp 180stopni przez około 60-70 min. Kiedy sernik będzie upieczony pozostawić w środku przez około 20 minut oczywiście wyłączamy piekarnikW 500 ml
wody rozpuścić dwie
galaretki.Tężejącą
galaretkę wylać na zimny sernik pozostawić do zastygnięcia najlepiej na noc.Sernik jest bardzo puszysty lekki w smaku .Papier Saga po raz kolejny mnie zachwycił :)