Wykonanie
Zawsze
mak kojarzył mi się ze świętami, z makowcem i makiełkami dlatego chciałam zmienić swoje podejście do tego wdzięcznego produktu i upiekłam placek z
makiem. Idealnie chrupki zewnątrz, a wilgotny w środku. Do dzieła !Potrzebujemy:1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
mąki pszennej4
jaja1/2 szklanki
maku2/3 kostki
masła1/2 szklanki
cukru4 łyżki
mlekałyżeczka
proszku do pieczeniakilka kropli
aromatu waniliowegoMasło rozpuszczamy z
mlekiem i
cukrem w rondelku, na małym ogniu. Po rozpuszczeniu musi chwilę przestygnąć, wtedy dodajemy przesianą
mąkę z proszkiem,
mak,
jaja i aromat. Całość solidnie mieszamy, jeśli powstaną na wierzchu pęcherzyki powietrza na pewno ciasto nam urośnie :)Pieczemy w 160`C około 45 minut, placek musi być złotawy z wierzchu. Oczywiście możemy go polukrować lub po pudrować na sam koniec, ale często jem go bez niczego. Jeśli nie masz foremki 28x30 możesz ciasto upiec w formie do baby :)MOJA RADA:Placek świetnie nadaje się do przełożenia kremem :)