Wykonanie
W zamrażalce leży kilka perliczek trzeba z nimi coś zrobić bo lada moment pojawią się nowe. A że zamrażarka ledwo się domyka i powoli odmawia posłuszeństwa no i nie jest gumy to... czas podać do stołu perliczkę. :)Składniki:1 perliczka200g plastrów
boczkuzioła do drobiu Kamisognista
mieszanka przypraw Kamis
sól morska prowansalska Kamis2 łyżki
oliwy2 ząbki
czosnku1 łyżka
tymianku1 łyżeczka
pieprz czarny Kamis1łyżeczka
soli zwiększającej
marchewkapomidor koktajlowy
ogórek świeżymus z aronii i
wiśniziemniakiWykonanie:Do
oleju wkładamy ognistą
mieszankę przypraw ,
tymianek,
pieprz,
sól i dobrze mieszamy, perliczkę nacieramy dokładnie marynatą (wewnątrz i na zewnątrz)Plastrami
boczku obkładam marynowaną
tuszkę. Obwiązujemy nitką - by w trakcie pieczenia tłuszcz dokładnie pokrył perliczkę. Wkładamy do rękawa następnie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy
płatki z
ziemniaków (specjalnym urządzeniem) posypujemy
tymiankiem i
przyprawą do ziemniaków smażymy na
oleju Robimy dekoracje z
marchewki,
ogórka i
pomidorka.Upieczoną perliczkę polewamy sosem, kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy
płatki z
ziemniaków, kwiatek z warzyw ,ćwiartkę perliczki , ozdabiamy musem z aronii i
wiśni.Mus został zrobiony w ubiegłym roku, niedługo zamieszczę przepis na niego, bardzo dobry jest do drobiu, ryb i
mięsa.