ßßß
Składnikiśredniej wielkości ziemniakiząbki czosnkuplastry boczku, bekonugałązki świeżego tymianku, rozmarynu itpsól morskaoliwa z oliwekPrzygotowanieGotujemy ziemniaki. Robimy w ziemniakach otwory, zachowując wykrojone pałeczki.
Na plasterki boczku układamy czosnek, przekrojony na pół lub wyciśnięty i świeżą gałązkę tymianku lub innych ziół.
Wszystko staramy się dość ciasno zwinąć.
Tak przygotowane ruloniki wciskamy w otwory ziemniaków. Z wyciętych wałeczków robimy zatyczki i wtykamy je z obydwu stron w otwory ziemniaka
Teraz pozostaje nam jedynie ułożyć ziemniaki ( każdy osobno w foli aluminiowej) posmarować ziemniaki oliwą wymieszana z ziołami, czosnkiem i posypać je solą.
Układamy ziemniaki w naczyniu np. żaroodpornym.
Ziemniaki pieczemy w temperaturze około 200' przez godzinę.Wszystko zależy również od wielkości ziemniaka. Podaje ziemniaki w upalny dzień z zsiadłym mlekiem z sosem tzatziki lub do ryb i mięsnych potraw.SMACZNEGO :)))