ßßß
A poniżej niemiecki przysmak czyli sałatka ziemniaczana połączona z niemniej niemieckimi kiełbaskami, całość wspierana przez musztardę Roleski.Wszak wiadomo, iż nasi sąsiedzi z za odry, zajadają się i ziemniakami i kiełbaskami we wszelkich możliwych wariacjach. Danie proste, szybkie i praktyczne, bo jak wiadomo Niemcy to bardzo poukładany naród.Składniki1/2 kg ziemniaków1 zielony ogórek1 mała posiekana czerwona cebula1 łyżka stołowa drobno posiekanego szczypiorku1 łyżka stołowa drobno posiekanego koperkutrochę octu winnegoMusztarda francuska Roleski1/2 szklanki oliwy z oliweksól, pieprz, majeranek500 g FrankfurterekWykonanieZiemniaki ugotować w łupinach aż będą prawie miękkie, około 25 minut.Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w 3-5 mm cienkieplastry, wrzucić do miski.Posypać koperkiem i szczypiorkiem.Ogórka pokroić w cienkie plasterki. Dodać do ziemniaków.Cebulę drobno posiekać. Dodać musztardę 2 łyżki, oliwę i przyprawy. Wymieszać.Sos odstawić na 30 minut.W tym czasie posypać przyprawą do grilla kiełbaski i zgrillować.Do ziemniaków i ogórków dodać sos, wymieszać.Na talerzu ułożyć Der Kartofellsalat i grillowane Frankfurterki.Guten Appetit.Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł!