ßßß Cookit - przepis na karp w śmietanie

karp w śmietanie

Wykonanie

Teraz chciałabym podzielić się przepisem z jakiego słynie Szydłowiec Karp w śmietanie, chociaż dla niektórych osób będzie się kojarzył z piaskowcem
Składniki
Karp około 1kg
40 dag włoszczyzny (bez kapusty) cebula
2łyżki margaryny
2 łyżki mąki
1/5 szklanki śmietany 30%
Curry
Sól
Pieprz
Wykonanie
Rybę oczyścić ,umyć pokroić na półdzwonka ,usunąć kręgosłup ,lub najprościej kupić filety z karpia można oszczędzić trochę czasu ,ale w kieszeni będzie mniej pieniążków. :Warzywa umyć ,obrać ,zetrzeć na tarce z małymi otworami .Cebulę pokroić w drobną kostkę .Obłożyć rybę warzywami i odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny .Usunąc warzywa posypać kawałki karpia solą ,pieprzem i curry, oprószyć mąką ,włożyć do żaroodpornego naczynia ,polać stopionym tłuszczem i piec 40 minut w 180 C .Pod koniec pieczenia polać śmietaną
Smacznego
Jedyną wadą karpia w śmietanie jest kaloryczność
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/01/karp-w-smietanie.html