Wykonanie
Teraz chciałabym podzielić się przepisem z jakiego słynie Szydłowiec
Karp w
śmietanie, chociaż dla niektórych osób będzie się kojarzył z piaskowcemSkładniki
Karp około 1kg40 dag
włoszczyzny (bez
kapusty)
cebula2łyżki
margaryny2 łyżki
mąki1/5 szklanki
śmietany 30%CurrySólPieprzWykonanie
Rybę oczyścić ,umyć pokroić na półdzwonka ,usunąć kręgosłup ,lub najprościej kupić filety z
karpia można oszczędzić trochę czasu ,ale w kieszeni będzie mniej pieniążków. :Warzywa umyć ,obrać ,zetrzeć na tarce z małymi otworami .
Cebulę pokroić w drobną kostkę .Obłożyć
rybę warzywami i odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny .Usunąc warzywa posypać kawałki
karpia solą ,
pieprzem i
curry, oprószyć
mąką ,włożyć do żaroodpornego naczynia ,polać stopionym tłuszczem i piec 40 minut w 180 C .Pod koniec pieczenia polać
śmietanąSmacznegoJedyną wadą
karpia w
śmietanie jest kaloryczność