ßßß
składniki3x1,5 kg schabuPrzyprawy do nacierki1 mielona kolendra i pieprz kolorowy2. papryka słodka i czosnek3. pieprz czarny i majeranek
Solanka80g peklosoli na 1 litr wodyPrzyprawy5 liście laurowe5-6 ziele angielskie5-6 ziaren pieprzu kolorowego4 ziaren jałowca1 łyżeczki cukru brązowego1 łyżeczka cebuli granulowanej1 łyżeczka majeranku3-4 ząbki czosnku
WykonanieSchab dokładnie myjemy odciskamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Pierwszy kawałek nacieramy kolendrą i pieprzem kolorowym, drugi papryką kolorową i czosnkiem i trzeci pieprzem i majerankiem. Maszynką do zmiękczania mięsa wbijamy ostrza w mięso Wstawiamy do lodówki na 24 godziny.SolankaDo pojemnika wlewamy 4 litry zimnej wody dodajemy 50dag peklosoli mieszamy do rozpuszczenia. Do garnka wlewamy litr wody dodajemy przyprawy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy, czosnek, cebulę granulowaną, cukier brązowy, jałowiec, majeranek gotujemy przez kilka minut, studzimy. Zalewę z przyprawami przecedzamy przez gęste sitko lub przez gazę. Zalewę dodajemy do wody z peklosolą mieszamy Schaby za pomocą strzykawki nastrzykujemy solanką w kilku miejscach. Do pozostałej solaki wkładamy schaby. Pojemnik ze schabem wkładamy do lodówki na 2-3 doby.Osuszanie schabuSchab wkładamy do siatki wieszamy na drążku i osuszamy przez około 2 godziny wentylatorem lub wieszamy w przewiewnym miejscu na kilka godzinWędzenieSchaby wieszamy na drążku wstawiamy do wędzarni Borniak ustawiamy temperaturę 55 stopni i wędzimy około 3-4 godziny. Pod koniec wędzenia podnosimy do 70 stopni wędzimy około 1 godzinę. Czas wędzenia uzależniony jest od wielkości schabu.ParzenieDo garnka wlewamy wodę dodajemy kilka ziaren pieprzu kolorowego ,liście laurowe, wodę zagotowujemy. Po uwędzeniu wkładamy schab do gorącej wody o temperaturze około 80 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 62 stopni. Woda nie może się zagotować. W przybliżeniu czas parzenia można określić 1 kg wędzonki około 60 minut parzenia. Wyjmujemy schab .Zostawiamy do wystudzenia.
--