ßßß
Składniki3 kg boczkuPrzyprawy5 liści laurowych1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka pieprzu czarnego1 łyżeczka pieprzu kolorowego1 łyżeczka cebuli suszonej6 ząbków czosnku1 łyżeczka cukru brązowego2 łyżki soli peklującej3-4 szt ziela angielskiego
ParzenieKilka liści laurowych3-5 Ziele angielskieKilka ziaren pieprzu czarnegoKilka ziaren pieprzu kolorowego3-4 ząbki czosnku1 łyżeczka majeranku
WykonanieDo moździerza wkładamy przyprawy liście laurowe, majeranek, pieprz czarny, pieprz kolorowy, paprykę, cebulę suszoną, cukier brązowy, sól peklująca, ziele angielskie i obrany czosnek. Przyprawy dokładnie ucieramy na jednolitą masę.Boczek dokładnie myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Boczek kroimy na dwie części, nacieramy wcześniej przygotowaną nacierką. Maszynką do zmiękczania mięsa wbijamy ostrza w mięso. Boczek wstawiamy do lodówki. Po około 12 godzinach czynność zmiękczania boczku, powtarzamy i ponownie boczek wstawiamy do lodówki na kolejne 12 godzin. Boczek już jest gotowy do wędzenia. Jak mamy czas możemy boczek zostawić na kolejną dobę w lodówce. Tak przygotowany boczek wstawiamy do komory wędzarni Borniak.Wędzimy :50 stopni około 3 godziny60 stopni około 1 godzinkę.
ParzenieNa około ½ godziny przed końcem wędzenia przygotowujemy wodę do parzenia. Do dużego garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy Dodatkowo możemy przez parzeniem spróbować kawałek boczku i ocenić słoność boczku. Jak jest za mało słony możemy dodać sol do parzenia. Gotujemy wodę kontrolując temperaturę. Jak wodę osiągnie temperaturę około 90 stopni zmniejszamy zmniejszyć grzanie kuchenki do minimum Boczki wkładamy do garna i parzymy w temperaturze nie przekraczającej 80 stopni około 1,5 godziny.