ßßß
składniki2 podwójne piersi z kurczakaSkładniki na solankę:2,2 litra wody100g soli staram się ograniczyć sól ale można dodać więcej wg własnego smaku1łyżeczka cukru brązowego½ łyżeczki suszonej cebuli½ łyżeczki papryki słodkiej¼ łyżeczki pieprzu czarnego1 łyżeczka cukru brązowego4 ziarenka ziela angielskiego1 ząbek czosnku
Wykonanie:Przygotowanie solanki.Do garnka wlewamy 200ml wody dodajemy przyprawy gotujemy kilka minut Do pojemnika wlewamy 2 litry wody dodajemy sól i wywar przestudzony mieszamy do rozpuszczenia soli. Wkładamy do solanki piersi wstawiamy do lodówki na 24 godziny.Parzenie piersi z kurczaka.Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy jak do rosołu; ziele angielskie, pieprz czarny, liście laurowe, ząbek czosnku, marchewkę i natkę pietruszki. Parzymy do czasu uzyskania w środku mięśnia temperatury 72 stopnie. Piersi z kurczaka osuszamy na kratce z wędzarni około 1 godzinę. Wkładamy do wędzarni piesi z kurczaka ustawiamy temperaturę 50 stopni bez dymu na jedną godzinę. Włączamy generator dymu, wędzimy tak przez następne 3 godziny. Po koniec wędzenia podnosimy na 55 stopni na około 20minut