Wykonanie

Pyszne kremowe risotto
dyniowe o delikatnym słodko-
migdałowym smaku.

Kiedy widzę w sklepie to cudownie
pomarańczowe warzywo nie jestem w stanie się mu oprzeć. Właśnie przyniosłam do domu kawałek świeżej dyni , a jej część w ciagu kilkunastu minut znalazła się na patelni. Na obiad będzie delikatne risotto, czyli moje ulubione ekspresowe danie.Składniki: /2 porcje/200 g
ryżu arborio200 g dyni1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
masła1/2 szklanki białego
wytrawnego wina2 łyżki
startego sera grana lub
parmezan1 łyżka
serka kremowegokilka /2-4/ pokuszonych
herbatników "
Amaretto"kilka prażonych
migdałów do dekoracji
sól i
pieprz biały do smakuok.500-600 ml gorącej
wody /może być
bulion warzywny/Wykonanie:

-
Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę.-Na patelni rozgrzać
oliwę z łyżką
masła,dodać
ryż i mieszając krótko podsmażyć.-Wlać
wino i gotować do odparowania
alkoholu.- Wrzucić pokrojoną
dynię, wymieszać i zalać gorącą
wodą tak, aby przykryła powierzchnię
ryżu.- Posolić do smaku.-Kontynuować gotowanie na małym ogniu uzupełniając płyn w miarę wchłaniania go przez
ryż.-Po upływie 15-20 min. gotowania , kiedy
ryż jest już miękki / al dente/, a risotto staję się gęste i kremowe dodać pokruszone
biszkopty i
starty ser ,starannie wymieszać.-Naczynie zdjąć z ognia.-Do gorącego
ryżu dodać łyżkę
masła i
serek kremowy, doprawić do smaku
pieprzem i energicznie wymieszać.-Gorące risotto nakładać na talerze.