ßßß Cookit - przepis na Roladki z fileta z kurczaka z brzoskwinią i żurawiną

Roladki z fileta z kurczaka z brzoskwinią i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Filet z kurczaka w takiej wersji jest nie tylko smaczny, ale i wygląda efektownie.
Dodatek żurawiny daje mięsu ciekawy smak.
Składniki :
podwójna pierś z kurczaka
brzoskwinie z puszki
musztarda
olej do smażenia
jajko, bułka tarta
żurawina
Składniki na sos :
około 10 -20 dag suszonej żurawiny
2 łyżki miodu
szczypta mielonego imbiru
płaska łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie sosu :
Umytą żurawinę zagotować w małej ilości wody, wyjąć kilka ugotowanych owoców i pozostawić na później
Resztę gotować z miodem, octem i imbirem do momentu zredukowania płynu
Po przestudzeniu owoców blanszować je na sos.
Przygotowanie :
Filet z kurczaka przekroić na cienkie płaty, lekko rozbić i posypać pieprzem
Każdy płat posmarować lekko musztardą, ułożyć na nim kilka ugotowanych, odłożonych owoców żurawiny oraz pokrojony kawałek brzoskwini, mięso zrolować ( można pomóc sobie spinając je wykałaczką )
Każdą roladkę zanurzyć w roztrzepanym jajku, potem bułce tartej
Smażyć na głębokim, gorącym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor
Podawać z sosem.
Czas przygotowania około 40-50 min.
Porcja dla 3 osób.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/01/roladki-z-fileta-z-kurczaka-z.html