ßßß Cookit - przepis na Schaboszczak. Klasyka gatunku.

Schaboszczak. Klasyka gatunku.

nazwa

Wykonanie

20:42 Jedz Taniej 2 Comments
W kulinarnych programach telewizyjnych co rusz oglądamy wyszukane potrawy, które przygotowują kandydaci predestynujący do rozmaitych tytułów chefów.. czy to master, czy top, czy jeszcze innych. Przy tworzeniu poważnie brzmiących chipsów z topinamburu, kremów, czy risotto z Bóg wie czego, często zapomina się o naszej rodzimej kuchni. Zapomina się o ukochanym przez Polaków klasycznym schabowym.
Może i samo słowo kotlet brzmi tandetnie, banalnie... Nie wiem, czy jest to mało trendy, czy jest to salonowe foux pas, ale nie wyobrażam sobie, by przynajmniej raz w miesiącu na stole - zwłaszcza w niedzielę - nie wylądował schaboszczak. Klasycznie, gotowane z solą ziemniaki, koperek, mizeria. Liczę na to, że dla części z Was będę natchnieniem do przygotowania klasyka polskiej kuchni.
Przygotowanie:
- zaczynamy od mizerii - ścieramy na tarce ogórki, dodajemy ćwierć posiekanej cebuli, śmietanę 12%, koperek, a do tego przyprawy (ocet, pieprz, sól). Mieszamy i wstawiamy do lodówki i czekamy, aż mizeria się przegryzie.
- wstawiamy młode ziemniaki do gotowania;
- kotleta panierujemy w jajku wymieszanym z przyprawami oraz bułce tartej;
- kotleta wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż mięso się zarumieni;
Składamy elementy na talerzu i cieszymy się idealnym, niedzielnym obiadem. Zdecydowanie polecam i życzę smacznego.
Źródło:http://cozjesc.blogspot.com/2015/04/schaboszczak-klasyka-gatunku.html