Wykonanie
20:42 Jedz Taniej 2 Comments

W kulinarnych programach telewizyjnych co rusz oglądamy wyszukane potrawy, które przygotowują kandydaci predestynujący do rozmaitych tytułów chefów.. czy to master, czy top, czy jeszcze innych. Przy tworzeniu poważnie brzmiących
chipsów z topinamburu, kremów, czy risotto z Bóg wie czego, często zapomina się o naszej rodzimej kuchni. Zapomina się o ukochanym przez Polaków klasycznym
schabowym.Może i samo słowo kotlet brzmi tandetnie, banalnie... Nie wiem, czy jest to mało trendy, czy jest to salonowe foux pas, ale nie wyobrażam sobie, by przynajmniej raz w miesiącu na
stole - zwłaszcza w niedzielę - nie wylądował schaboszczak. Klasycznie, gotowane z
solą ziemniaki,
koperek, mizeria. Liczę na to, że dla części z Was
będę natchnieniem do przygotowania klasyka polskiej kuchni.Przygotowanie:- zaczynamy od mizerii - ścieramy na tarce
ogórki, dodajemy ćwierć posiekanej
cebuli,
śmietanę 12%,
koperek, a do tego
przyprawy (
ocet,
pieprz,
sól). Mieszamy i wstawiamy do lodówki i czekamy, aż mizeria się przegryzie.- wstawiamy
młode ziemniaki do gotowania;- kotleta panierujemy w
jajku wymieszanym z
przyprawami oraz
bułce tartej;- kotleta wrzucamy na rozgrzany
olej i smażymy, aż
mięso się zarumieni;Składamy elementy na talerzu i cieszymy się idealnym, niedzielnym obiadem. Zdecydowanie polecam i życzę smacznego.