Wykonanie
Przepis na to
ciasto drożdżowe do makowców dostałam od mojej znajomej Pani rehabilitantki.Ciasto wychodzi rewelacyjne, mięciuteńkie, maślane. Przygotowuje się go dzień przed pieczeniem - szybko i bezproblemowo. Następnego dnia wystarczy podzielić i upiec :) Z podanych proporcji wychodzi 6
strucli (rolad) makowych. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)Składniki na ciasto:1 kg
mąki50g
drożdży świeżych5
jajek1 szkl.
cukru1/2 szkl. kwaśnej
śmietany 18%3/4 szkl
mleka200g
masłaszczypta
soliMasło roztopić.
Mąkę utrzeć (zmiksować) ze
śmietaną.
Jajka ubić z
cukrem dokładnie, dodać
drożdże, przestudzone
masło,
mleko i
sól. Całość wlać do
mąki. Wyrobić dokładnie ciasto. Zostawić pod przykryciem w chłodnym miejscu przez noc.Następnego dnia ciasto podzielić na 6 części. Z każdej uformować zgrabny prostokąt, smarować masą
makową i zwijać jak roladę. Boki skleić, zawinąć w natłuszczony
olejem pergamin. Zawinąć jak
cukierek. Układać po 3 szt. na blaszce z wyposażenia piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez 35-40 minut (wstawiać do nagrzanego piekarnika). Po upieczeniu wystudzić i dowolnie dekorować: roztopioną
czekoladą, polewą (klik),
cukrem pudrem lub lukrem (
cukier puder roztarty z minimalną ilością wrzątku).Składniki na masę z białego
maku:460g białego
maku5 łyżek posiekanych
migdałów65g posiekanych
orzechów włoskich180g
cukru pudru (ok.6 łyżek)1,5 łyżki
miodu1 łyżeczka
cynamonowego cukru6 posiekanych suszonych fig6 posiekanych
suszonych moreli1 łyżka
masła5
jajek (umyte i sparzone)
Mak zalać wrzątkiem minimalnie ponad poziom. Gotować do całkowitego wygotowania
wody. Zmielić trzykrotnie. Dodać wszystkie składniki plus
żółtka. Na koniec
białka ubite na sztywno ze szczyptą
soli. Wymieszać dokładnie. Masa wystarcza na 3
strucle . Robiąc ciasto z w/w przepisu można robić z podwójnej porcji lub 3
strucle zrobić z masą z białego
maku a trzy pozostałe z masą
makową klasyczną (klik). Smacznego :)