Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Świąteczna
sałatka z
pstrąga ...Zdrowa piramidkowa przekąska ... »Dziś zapraszam Was na pyszne, świąteczne babeczki. I choć Wigilia dopiero w czwartek ja już postanowiłam upiec małe słodkości, które swym pięknym, aromatycznym zapachem wypełnią cały dom. Mojej małej księżniczce podczas jedzenia babeczki uśmiech malował się na całej twarzy. Musiałam obiecać, że zostawię jej jeszcze jedną na jutro. A i starsi domownicy docenili cudowny smak tych piernikowo-
marchewkowych pyszności. Dlatego i Was zachęcam do takich wypieków.
Składniki: (na 4 większe babeczki; ciasto można również upiec w małej formie do keksu)1 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach
marchewki *2 łyżeczki
przyprawy do piernika3
jajka klasy M2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka karobu lub ciemnego
kakao1 niepełna szklanka
cukru (około 4/5 szklanki)1/2 szklanki
oleju1 czubata łyżeczka kandyzowanej
skórki pomarańczowej* około 2-3
marchewkiPrzygotowanie:
Marchewki (około 2-3) obieramy i trzemy na drobnych oczkach.Do miski wbijamy 3
jajka, dodajemy
cukier i 1/2 szklanki
oleju. Całość miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy startą
marchewkę, mieszamy łyżką.W drugiej misce mieszamy (przy pomocy drewnianej łyżki)
mąkę, z
przyprawą do piernika, karobem (opcjonalnie
kakao) i
proszkiem do pieczenia.Zawartość miski dodajemy do masy
marchewkowo-jajecznej. Mieszamy delikatnie łyżką. Następnie dodajemy
skórkę pomarańczową i znów delikatnie mieszamy.Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem i obsypujemy delikatnie
mąką. Do każdej foremki nakładamy ciasto (około 4-5 łyżek na foremkę).Foremki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Babeczki pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia jest zależy od wielkości użytych foremek i piekarnika. Ciasto możemy również upiec w małej formie do keksu.Po wystudzeniu i wyjęciu z foremek, babeczki polewamy polewą z
białej czekolady. Wierzch ozdabiamy kandyzowaną
skórką pomarańczową.Piernikowe babeczki przechowujemy pod przykryciem. Są puszyste i wilgotne w środku z wyczuwalną
pomarańczową nutą.
* przepis własny (powstał jeszcze na studiach z połączenia ciasta piernikowego i
marchewkowego, z pominięciem
śmietany)SmacznegoZapraszam do obejrzenia filmiku:https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4Przepis bierze udział w konkursie:wtorek, 22 grudnia 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog