Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Podsmażane tortille z ...
Daktylowe trufelki z ... »Dziś mam dla Was szybki, smaczny przepis na czarne (
czekoladowe) ciasto
bananowe. Ten słodki wypiek powstał z potrzeby chwili. Chciałam przygotować ciasto, które nie zawierałoby dużych ilości
cukru, a jednocześnie w smaku odpowiadałoby całej rodzinie, zwłaszcza najmłodszym. Wchodząc do kuchni zauważyłam na
stole bardzo dojrzałe
banany, które odłożyłam do przygotowania pysznych i zdrowych koktajli. I jak się domyślacie, moje
owoce nie trafiły do
napoju, ale stały się głównym składnikiem i inspiracją do powstania pysznego ciasta. Moje "Black
banana cake" (jak nazywam je w wersji angielskiej - no cóż... ta nazwa sama pojawiła mi się w głowie, podobnie jak przepis) okazało się "strzałem w 10"! Smakowało zarówno małym, jak i dużym domownikom. A ja osobiście jestem nim zachwycona. Dzięki zastosowaniu
bananów i ciemnego
kakao powstał pyszny, nie za słodki wypiek. A te małe
bananowe kawałeczki, które widać w ciemnej warstwie... nadają ciastu niesamowitego uroku :) Takie czarne (
czekoladowe) ciasto
bananowe idealnie nadaje się do popołudniowej
kawy czy
herbaty. Spróbujcie i Wy, zapraszam.
Składniki:2 bardzo dojrzałe
banany3/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
oleju2
jajka klasy M5 łyżek ciemnego
kakao1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
mąki1/3 szklanki
cukru **3/4 łyżeczki
mieszanki przypraw wanilia i aromat
rumu ** zamiennie można zastosować np.
cukier wanilinowy (1-2 łyżeczki)** dodatek
cukru można pominąć, ale wówczas należy dodać około 1 łyżki mniej ciemnego
kakaoPrzygotowanie:
Mleko podgrzewamy. Ma być ciepłe, ale nie gorące.
Banana umieszczamy w misce, rozgniatamy widelcem. Dodajemy
mleko, miksujemy wstępnie. Następnie wbijamy
jajka i dodajemy 1/4 szklanki
oleju. Całość miksujemy, aż do połączenia składników.W drugiej misce mieszamy łyżką
mąkę,
cukier,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę i
mieszankę przypraw.Suche składniki dodajemy do mokrych. Całość mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Masa ma
mieć ciemną (
kakaową) barwę.Masę wlewamy do natłuszczonej i obsypanej
kaszą manną keksówki.Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Im mniejsza keksówka tym ciasto będzie wyższe, ale czas pieczenia będzie dłuższy.Po wystudzeniu wyciągamy z formy i podajemy. Ciasto przez długi czas jest miękkie i wilgotne, ale należy je przechowywać pod przykryciem.
Smacznegowtorek, 12 stycznia 2016, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog