ßßß Cookit - przepis na Black banana cake. Czarne (czekoladowe) ciasto bananowe.

Black banana cake. Czarne (czekoladowe) ciasto bananowe.

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Podsmażane tortille z ...
Daktylowe trufelki z ... »
Dziś mam dla Was szybki, smaczny przepis na czarne (czekoladowe) ciasto bananowe. Ten słodki wypiek powstał z potrzeby chwili. Chciałam przygotować ciasto, które nie zawierałoby dużych ilości cukru, a jednocześnie w smaku odpowiadałoby całej rodzinie, zwłaszcza najmłodszym. Wchodząc do kuchni zauważyłam na stole bardzo dojrzałe banany, które odłożyłam do przygotowania pysznych i zdrowych koktajli. I jak się domyślacie, moje owoce nie trafiły do napoju, ale stały się głównym składnikiem i inspiracją do powstania pysznego ciasta. Moje "Black banana cake" (jak nazywam je w wersji angielskiej - no cóż... ta nazwa sama pojawiła mi się w głowie, podobnie jak przepis) okazało się "strzałem w 10"! Smakowało zarówno małym, jak i dużym domownikom. A ja osobiście jestem nim zachwycona. Dzięki zastosowaniu bananów i ciemnego kakao powstał pyszny, nie za słodki wypiek. A te małe bananowe kawałeczki, które widać w ciemnej warstwie... nadają ciastu niesamowitego uroku :) Takie czarne (czekoladowe) ciasto bananowe idealnie nadaje się do popołudniowej kawy czy herbaty. Spróbujcie i Wy, zapraszam.
Składniki:
2 bardzo dojrzałe banany
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
2 jajka klasy M
5 łyżek ciemnego kakao
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru **
3/4 łyżeczki mieszanki przypraw wanilia i aromat rumu *
* zamiennie można zastosować np. cukier wanilinowy (1-2 łyżeczki)
** dodatek cukru można pominąć, ale wówczas należy dodać około 1 łyżki mniej ciemnego kakao
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy. Ma być ciepłe, ale nie gorące.
Banana umieszczamy w misce, rozgniatamy widelcem. Dodajemy mleko, miksujemy wstępnie. Następnie wbijamy jajka i dodajemy 1/4 szklanki oleju. Całość miksujemy, aż do połączenia składników.
W drugiej misce mieszamy łyżką mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i mieszankę przypraw.
Suche składniki dodajemy do mokrych. Całość mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Masa ma mieć ciemną (kakaową) barwę.
Masę wlewamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki.
Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Im mniejsza keksówka tym ciasto będzie wyższe, ale czas pieczenia będzie dłuższy.
Po wystudzeniu wyciągamy z formy i podajemy. Ciasto przez długi czas jest miękkie i wilgotne, ale należy je przechowywać pod przykryciem.
Smacznego
wtorek, 12 stycznia 2016, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/01/Black-banana-cake-Czarne-czekoladowe-ciasto.html