ßßß
Przepis-1 kg słoniny cienkiej bez skóry-sól ja dałem 33 g/kg-oregano-zioła prowansalskie-tymianek-majeranek-bazylia-pieprz młotkowany z kolendrą-świeży czosnek przepuszczony przez praskę ja dałem 40 g/kg-papryka ostra i słodkaWykonanieKupioną słoninę docinamy do w miarę możliwości do prostokąta.Tak aby pasował do naszej puchy.Płat słoniny nacieramy z obu stron czosnkiem,solą i następnie wszystkimi ziołami i przyprawami.Następnie bardzo mocno i ściśle zwijamy w rulon.Owijamy szczelnie folią spożywczą i pakujemy do praski.Ja dodatkowo włożyłem jeszcze w worek.Ugniotłem trochę ręką.Zakładamy sprężyny.Ido lodówki na dwa tygodnie.U mnie było 5 stopni.ParzenieTrzy godziny w temp 90 stopni.Wyjmujemy i gdy ostygnie wkładamy do lodówki na 24 godz.Koniec.Słonina jest smaczna i pachnąca ziołami i czosnkiem do dobrego trunku pasuje znakomicie.Podziękowania kol. Jackowi za udostępnienie przepisu i zdjęć.Zachęcam do odwiedzenia profilu kol. Jacka na FBsobota, 02 stycznia 2016, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter