Wykonanie
Banalnie łatwy w miarę szybki piernik. Smaczny, wilgotny i bez
jajek co może być dla nas znaczące gdy przed Świątecznym zamieszaniem nagle nam ich braknie :) Przepis z bakenoir.com .

Składniki :3 szklanki
mąki2 łyżki gorzkiego
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli1 szklanka
cukru1 czubata łyżka
przyprawy do piernika2 łyżki
cukru waniliowego7 łyżek
marmolady lub
dżemy śliwkowego2 szklanki
mlekaPonad to :2 łyżki
dżemu lub
marmolady śliwkowej ( tutaj użyłam
marmolady brzoskwiniowej )1 łyżka
rumu ( użyłam
whisky ale lepiej sprawdzi się
rum )Polewa :100 g
czekolady3 łyżki
masłaW misce mieszamy wszystkie suche składniki :
mąkę,
kakao ( najlepiej przesiać ),
sodę,
sól,
cukier,
przyprawę do piernika i
cukier waniliowy. Dodajemy
dżem i stopniowo wlewamy
mleko miksując. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą a masa będzie gładka i jednolita.Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 30x30 cm ( u mnie 25x25 cm ) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C przez 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ja piekłam 45 minut ale miałam dużo mniejszą formę w dużej formie powinno się upiec w 20 minut. odstawiamy do ostygnięcia.Na małym ogniu podgrzewamy 2 łyżki
dżemu z
alkoholem do momentu aż zabulgocze. Zestawiamy z ognia, smarujemy wierzch ostudzonego ciasta.Składniki polewamy roztapiamy nad kąpielą
wodą na gładką i jednolitą masę. Polewamy wierzch ciasta.Smacznego :)