ßßß Cookit - przepis na Piernik Bożonarodzeniowy

Piernik Bożonarodzeniowy

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Ciacho Bożonarodzeniowe
Uszka z mięsem podane w ... »
Uwaga, jestem pysznym przekładamy piernikiem i polecam się na Boże Narodzenie. Wystarczy upiec mnie w formie od babki, przekroić na blaty i przełożyć czym chcecie, dekoracja do wyboru. Jestem pyszny w polewie czekoladowej przyozdobiony bakaliami lub posypany cukrem pudrem i posypką truskawkową. Możecie mnie przygotować przed samymi świętami, będę pyszny i delikatny.
Składniki:
mąka pszenna 300 g
jaja 3 szt
masło 150 g
cukier 150 g
cukier waniliowy 30 g Delecta
miód płynny 200 g
śmietana 18% 3 łyżki
soda 2 łyżeczki
proszek do pieczenia pół łyżeczki Delecta
cynamon 1 łyżeczka
imbir mielony pół łyżeczki
gózdzki 2 zmielone
kakao 2 łyżki
Dodatkowo:
powidła lub dżem do przełożenia 300 g
cukier puder do obsypania
maczek smak truskawkowy Decorada- posypka na wierzch
Wykonanie:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, wsypujemy przyprawy korzenne i kakao. Dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz śmietanę. Ubijamy osobno jaja i wlewamy do reszty składników.Wlewamy rozpuszczone masło i płynny miód. Mieszamy łopatką do połączenia składników( Ciasto jest lekko lejące, za chwile gęstnieje). Formę od babki lub keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto piernikowe. Pieczemy w 170 stopniach koło 45 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce. Kroimy w poprzek, przekładamy powidłami lub dżemem. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy posypką truskawkową. Przykryłam piernik kloszem na ciasto po 2 godzinkach jedliśmy.
środa, 09 grudnia 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/12/Piernik-Bozonarodzeniowy.html