ßßß
Mace:6 szklanek mąki10 żółtek125 g masła½ l śmietany 18%Wykonanie:Zagnieść jak na ciasto faworkowe i odłożyć na 2 godziny. Zważyć całość, podzielić dokładnie na 15 części, piec 15 krążków. Każdy krążek przygotować rozwałkowując 1/15 całej ilości ciasta na papierze do pieczenia wyciętym w rozmiarze tortownicy. U mnie były to krążki dużej tortownicy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220-230 st. C przez 7 minut każdy. Uwzględnić cechy własnego piekarnika, kolor ma być lekko złoty.Masy:Przygotowałam 3 rodzaje mas i przekładałam nimi na zmianę placki. Do mas dodałam ok 100 ml spirytusu, choć doradzano mi 200 ml. Oczywiście alkohol dodajemy w końcowej fazie ucierania masy.Masa budyniowa:½ l mleka¼ szkl cukru1 laska wanilii1 płaska szklanka mąkispirytusGotować budyń dodając ziarnka z wanilii i skórkę, którą później usuniemy z budyniu. Zadbać, żeby budyń nie był zbyt gęsty- uzyskać konsystencję śmietany. Wychłodzony budyń utrzeć z dwiema kostkami masła.Masa kajmakowa1 puszka masy krówkowej, polecam smak truflowy, ale może być inna400 g masłaspirytusMasło utrzeć na puch. Dodawać stopniowo masę krówkową. Na koniec dodać spirytus.Masa jajeczna:6-8 jaj2 szklanki cukru400 g masłaspirytusJajka ubijać na parze ok 20 minut. Oziębić. Utrzeć na puch z 2 kostkami masła.Bakalie:20 dkg orzechów włoskich20 dkg orzechów nerkowca20 dkg nasion Goi20 dkg żurawiny20 dkg rodzynek½ kg śliwki kalifornijskiejOrzechy i śliwkę rozdrobnićPrzekładanie tortu:Smarować kolejno krążki używając na przemian opisanych wyżej rodzajów mas. Po posmarowaniu kremem posypać garścią bakalii (te można zważyć i podzielić na 15 części, żeby używać ich równomiernie). Po położeniu nowy krążek przycisnąć starannie, będą się kruszyły, ale o to chodzi. Gdyby się „rozjeżdżało”, budować rękami odpowiedni kształt. Na koniec ubrać bakaliami i odstawić, żeby „dojrzewał” na 3 doby, pierwszą dobę poza lodówką. Znakomita propozycja gdy tort musi być przygotowany z większym wyprzedzeniem. Tort kosztowny, ale przyznacie, niekonwencjonalny.