Wykonanie
Tort inny niż wszystkie. Będziecie nim albo zachwyceni, albo zupełnie nie przypadnie Wam do gustu. Tort oraz opis wykonania przygotowała moja mama z przepisu, który dostała od swojej sąsiadki. Jest mocno
alkoholowy, z ogromną ilością
bakalii, więc spokojnie nada się na święta. Z podanych składników wychodzi bardzo wysoki tort, więc spokojnie możecie zrobić z połowy porcji (z 7 placków). Mamuś dziękuję za pomoc.

Mace:6 szklanek
mąki10
żółtek125 g
masła½ l
śmietany 18%Wykonanie:Zagnieść jak na ciasto
faworkowe i odłożyć na 2 godziny. Zważyć całość, podzielić dokładnie na 15 części, piec 15 krążków. Każdy krążek przygotować rozwałkowując 1/15 całej ilości ciasta na papierze do pieczenia wyciętym w rozmiarze tortownicy. U mnie były to krążki dużej tortownicy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220-230 st. C przez 7 minut każdy. Uwzględnić cechy własnego piekarnika, kolor ma być lekko złoty.Masy:Przygotowałam 3 rodzaje mas i przekładałam nimi na zmianę placki. Do mas dodałam ok 100 ml
spirytusu, choć doradzano mi 200 ml. Oczywiście
alkohol dodajemy w końcowej fazie ucierania masy.Masa budyniowa:½ l
mleka¼ szkl
cukru1
laska wanilii1 płaska szklanka
mąkispirytusGotować
budyń dodając ziarnka z
wanilii i skórkę, którą później usuniemy z budyniu. Zadbać, żeby
budyń nie był zbyt gęsty- uzyskać konsystencję
śmietany. Wychłodzony
budyń utrzeć z dwiema kostkami
masła.Masa kajmakowa1 puszka masy krówkowej, polecam smak
truflowy, ale może być inna400 g
masłaspirytusMasło utrzeć na puch. Dodawać stopniowo masę
krówkową. Na koniec dodać
spirytus.Masa jajeczna:6-8 jaj2 szklanki
cukru400 g
masłaspirytusJajka ubijać na parze ok 20 minut. Oziębić. Utrzeć na puch z 2 kostkami
masła.
Bakalie:20 dkg
orzechów włoskich20 dkg
orzechów nerkowca20 dkg nasion Goi20 dkg
żurawiny20 dkg
rodzynek½ kg
śliwki kalifornijskiej
Orzechy i
śliwkę rozdrobnićPrzekładanie
tortu:Smarować kolejno krążki używając na przemian opisanych wyżej rodzajów mas. Po posmarowaniu kremem posypać garścią
bakalii (te można zważyć i podzielić na 15 części, żeby używać ich równomiernie). Po położeniu nowy krążek przycisnąć starannie, będą się kruszyły, ale o to chodzi. Gdyby się „rozjeżdżało”, budować rękami odpowiedni kształt. Na koniec ubrać
bakaliami i odstawić, żeby „dojrzewał” na 3 doby, pierwszą dobę poza lodówką. Znakomita propozycja gdy tort musi być przygotowany z większym wyprzedzeniem. Tort kosztowny, ale przyznacie, niekonwencjonalny.
