Wykonanie
Czy można odmówić gdy Babcia prosi o swoje ulubione ciasteczka? Oczywiście, że nie:) Dlatego od rana dom pachnie
orzechami, a w piecu
złoci się kolejna blacha pysznych
ciastek.

30dag
mąki10dag
cukru20dag
masła10dag
orzechów włoskich2
żółtkaOrzechy uprażyłam lekko na patelni i zmieliłam na proszek.
Mąkę przesiałam na stolnicę, dodałam
cukier, zmielone
orzechy i
żółtka.
Margarynę posiekałam i zagniotłam ciasto. Całość wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu formowałam z ciasta wałeczki o średnicy 2 cm, kroiłam w plastry o grubości 1cm, przekładałam na blachę i lekko rozgniatałam widelcem. Piekłam przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Smacznego!