Wykonanie
Przepis na tartę zapisałam podczas oglądania programu "Bosonoga Contessa" Iny Garten.
Tarta jak dla mnie wyszła nieco za słodka, więc proponuję zmniejszyć nieco
cukier. Ale połączenie
orzechów z kruszonką i
śliwkami rewelacyjna. A tartę robi się bardzo szybko. Polecam również cieszące się ogromną popularnością kruche ciasto ze
śliwkami z
migdałową kruszonką
Tarta ze
śliwkami2 szklanki
mąki2/3 szklanki posiekanych
orzechów włoskich3/4 szklanki
cukru (lepiej zmniejszyć do połowy szklanki)1
żółtko200g
masłaśliwkiMąkę,
orzechy i
cukier wymieszać. Dodać
żółtko i
masło i miksować mikserem do uzyskania kruszonki. 3/4 kruszonki wyłożyć blachę do tart (wysmarowaną
masłem) i wygnieść palcami delikatnie, wyłożyć pokrojone w cząstki
śliwki tworząc wzór kwiatowy. Posypać resztą kruszonki wierzch i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 40-50 minut.

