ßßß Cookit - przepis na Trufle kakaowo-orzechowe i kokosowe

Trufle kakaowo-orzechowe i kokosowe

nazwa

Wykonanie

Te ciasteczka przygotowuje się bez pieczenia. Do ich przygotowania oprócz głównych składników będziecie potrzebować odrobinę cierpliwości i czasu. Są one idealnym pomysłem na słodki deser.
12 porcji, przygotowanie ok 1 godz.
Składniki:
2 szklanki mąki,
szklanka cukru,
2/3 szklanki mleka,
żółtko,
10 dag masła,
50 ml spirytusu,
esencja rumowa,
3 łyżki kakao,
2 łyzki zmielonych orzechów,
2 łyżki kokosków
Przygotowanie:
Mleko zagotować z cukrem i odstawić do ostygnięcia. Mąkę uprażyć na suchej patelni na małym ogniu, mieszając ją starannie cały czas. Gdy lekko zbrązowieje( po ok 40 min) nie ma prawa się przypalić, zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć z żółtkiem, nie przerywając ucierania, dodawać porcjami mąkę, mleko, kakao, aromat i spirytus. Gdy wszystkie składniki się połączą odstawić w zimne miejsce do momentu zgęstnienia masy . Po tym czasie urywać nieduże kawałki masy i toczyć z niej foremne kulki wielkości orzecha włoskiego( obtaczać we wiórkach kokosowych, zmielonych orzechach wymieszanych z kakao). Ułożyć pojedynczą warstwę na tacy lub paterze i oziębić. Trufle można przechowywać w lodówce nawet tydzień.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2013/12/imprezowe-menu-trufle-kakaowo-orzechowe.html