Wykonanie
Te
ciasteczka przygotowuje się bez pieczenia. Do ich przygotowania oprócz głównych składników będziecie potrzebować odrobinę cierpliwości i czasu. Są one idealnym pomysłem na słodki deser.12 porcji, przygotowanie ok 1 godz.Składniki:2 szklanki
mąki,szklanka
cukru,2/3 szklanki
mleka,
żółtko,10 dag
masła,50 ml
spirytusu,esencja rumowa,3 łyżki
kakao,2 łyzki zmielonych
orzechów,2 łyżki
kokoskówPrzygotowanie:
Mleko zagotować z
cukrem i odstawić do ostygnięcia.
Mąkę uprażyć na suchej patelni na małym ogniu, mieszając ją starannie cały czas. Gdy lekko zbrązowieje( po ok 40 min) nie ma prawa się przypalić, zdjąć z ognia i ostudzić.
Masło utrzeć z
żółtkiem, nie przerywając ucierania, dodawać porcjami
mąkę,
mleko,
kakao, aromat i
spirytus. Gdy wszystkie składniki się połączą odstawić w zimne miejsce do momentu zgęstnienia masy . Po tym czasie urywać nieduże kawałki masy i toczyć z niej foremne kulki wielkości
orzecha włoskiego( obtaczać we wiórkach
kokosowych, zmielonych orzechach wymieszanych z
kakao). Ułożyć pojedynczą warstwę na tacy lub paterze i oziębić.
Trufle można przechowywać w lodówce nawet tydzień.