Sposób przygotowania:

nazwa

Wykonanie

Ciasto:
0,5 kg mąki tortowej
1 jajko
szczypta soli
łyżka margaryny
ciepła woda w szklance
Farsz:
0,5 kg tłustego twarogu
0,5 kg ziemniaków
sól
pieprz
przyprawa do zup w płynie
papryka ostra
roztopiona słonina z cebulką
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe mielimy i studzimy. Mieszamy z rozdrobnionym twarogiem i doprawiamy solą, pieprzem i papryką
Składniki na ciasto mieszamy z ciepłą wodą, wyrabiamy, tak aby ciasto było dobrze wyrobione ale miękkie. Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi np za pomocą maszynki do lepienia piergów. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. minuty od wypłynięcia. Podajemy okraszone słoniną z cebulką oraz pokropione przyprawą do zup w płynie.
Źródło:http://wmojejkuchni-ak.bloog.pl/id,340740644,title,Ruskie-pierogi,index.html