Wykonanie
Skoro już organizm spłatał mi
figla i nie mogłam pojechać na wyjazd integracyjny, to postanowiłam sprawić sobie przyjemność w inny sposób - spędzając czas na robieniu i później konsumowaniu tego, co lubię bardzo: pierogów. Wszelkie mączne potrawy,
makarony, itd są moimi ulubionymi. Być może dlatego, że nierozerwalnie kojarzą się z dzieciństwem.Kiedy moja mam robiła pierogi, to nie ważne ile ich było, zawsze okazywało się, że to nie wystarczy. Widzę, że w naszym domu będzie bardzo podobnie :)Farsz:800g ugotowanych i ostudzonych
ziemniaków850g
twarogu półtłustego3
cebule drobno posiekane500g
słoniny pokrojonej w drobną kostkę
sól,
pieprzCiasto:
mąkaletnia
woda1.
Twaróg i
ziemniaki mielimy w maszynce do
mięsa.2.
Cebulkę należy zeszklić na patelni. Na drugą patelnię wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę
słoninę i wytapiamy ją robiąc skwarki. Nie mogą być mocno przypalone i twarde, gdyż wówczas w farszu
mągą być za mocno wyczuwalne.3. Do zmielonych
ziemniaków i
twarogu dodajemy 3 łyżki
słoniny (wraz z tłuszczem) i 2-3 łyżki zeszkolnej
cebuli. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.4. Z
mąki i letniej
wody wyrabiamy ciasto na pierogi. Około 10 minut powinien ten proces trwać maksymalnie. Ciasto musi być elastyczne. Dzielimy ciasto na części i rozwałkowujemy po kolei. Następnie wycinamy szklanką/literatką kółka. W każde kółko wkładamy farsz i zlepiamy je.5. Pierogi wkładamy partiami do gotującej się
wody (z dodatkiem
soli i kropli oliwy/oleju). Po wypłynięciu na werzch gotujemy 3-4 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową.Można polać
śmietaną lub skwarkami:)Ze względu na to, żę pierogi bardzo lubię, a są bardzo pracochłonne, lubię ich zrobić dużo, by móc je zamrozić i cieszyć się ich smakiem w późniejszym czasie:) Dziś wyszło ich ponad 120, więc jest dobrze!Smacznego wszystkim mącznym smakoszom!