Wykonanie
CIASTO- 0,5 kg
mąki pszennej- czubata łyżeczka
soli- ciepła
woda około szklankiWYKONANIEPrzesiewamy
mąkędodajemy
sól w
mące robimy zagłębienie i wlewamy trochę
wodymieszamy
mąkę z
wodą i ponownie dolewamy
wodywyrabiamy ciasto
wody dodajemy tyle ,by utrzymać bardzo zwarte ciasto i miało odpowiednią elastycznośćprzykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy ,żeby odpoczęłookoło 15 minutFARSZ0,5 kg ugotowanych
ziemniaków40 dag kwaśnego
twarogu2
cebule10 dag
słoninysólpieprzTwaróg przepuszczam przez maszynkęugotowane
ziemniaki przez praskę
słoninę i
cebulę kroję w drobniutką kosteczkę na patelnie wrzucam
słoninę solimy obficie wtedy unikniemy pryskania tłuszczukiedy
słonina puści tłuszcz dodaję
cebulę i smażymy na złoty kolor
cebulę i
słoninę wrzucamy do
ziemniakówdodajemy
ser wszystko dokładnie mieszamy doprawiamy
solą i
pieprzemfarsz gotowy do nadziewania
Stolnicę posypujemy
mąką rozwałkowujemy ciasto na najcieńszy placek jaki się da z ciasta za pomocą szklanki wycinamy kołanakładamy farsz duże porcjebrzegi kół smarujemy
wodą i sklejamy pierogi jak robimy większą ilość pierogów przykryjmy je ścierką ,żeby się nie wysuszyłyJak wszystkie są gotowe w garnku gotujemy
wodę z
soląwrzucamy na wrzątek gotujemy 5 minut od momentu wypłynięciatakie pierogi najlepiej smakują że skwarkami i
cebulką .