ßßß Cookit - przepis na PIEROGI RUSKIE

PIEROGI RUSKIE

nazwa

Wykonanie

CIASTO
- 0,5 kg mąki pszennej
- czubata łyżeczka soli
- ciepła woda około szklanki
WYKONANIE
Przesiewamy mąkę
dodajemy sól w mące robimy zagłębienie i wlewamy trochę wody
mieszamy mąkę z wodą i ponownie dolewamy wody
wyrabiamy ciasto
wody dodajemy tyle ,by utrzymać bardzo zwarte ciasto i miało odpowiednią elastyczność
przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy ,żeby odpoczęło
około 15 minut
FARSZ
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
40 dag kwaśnego twarogu
2 cebule
10 dag słoniny
sól
pieprz
Twaróg przepuszczam przez maszynkę
ugotowane ziemniaki przez praskę
słoninę i cebulę kroję w drobniutką kosteczkę na patelnie wrzucam słoninę solimy obficie wtedy unikniemy pryskania tłuszczu
kiedy słonina puści tłuszcz dodaję cebulę i smażymy na złoty kolor
cebulę i słoninę wrzucamy do ziemniaków
dodajemy ser wszystko dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem
farsz gotowy do nadziewania
Stolnicę posypujemy mąką rozwałkowujemy ciasto na najcieńszy placek jaki się da z ciasta za pomocą szklanki wycinamy koła
nakładamy farsz duże porcje
brzegi kół smarujemy wodą i sklejamy pierogi jak robimy większą ilość pierogów przykryjmy je ścierką ,żeby się nie wysuszyły
Jak wszystkie są gotowe w garnku gotujemy wodę z solą
wrzucamy na wrzątek gotujemy 5 minut od momentu wypłynięcia
takie pierogi najlepiej smakują że skwarkami i cebulką .
Źródło:http://kulinarnemarzenia.blogspot.com/2015/12/pierogi-ruskie.html