Wykonanie
Składniki na ciasto:½ kg
mąki pszennej½ łyżeczki
soliCiepła
wodaSkładniki na farsz :60 dkg ugotowanych zmielonych
ziemniaków ( najlepsze ugotowane poprzedniego dnia )30 dkg kwaśnego
twarogu2
cebule pokrojone w kostkę10 dkg
słoniny pokrojonej w drobną kostkę
Sól,
pieprz świeżo zmielonySposób przygotowania:Do
mąki dodać
sól, wymieszać. Zrobić wgłębienie, dodawać ciepłą
wodę i wyrabiać ciasto aż do uzyskania właściwej konsystencji. Nakryć ściereczką i pozostawić na 30 minut, żeby nabrało właściwej elastyczności.
Słoninę posolić, wrzucić na patelnię chwilę smażyć ,dodać
cebulę. Smażyć do czasu uzyskania skwarek i szklistości
cebuli. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem.
Cebulkę ze skwarkami dodać do
ziemniaków i
twarogu. Dobrze wymieszać, dosmaczać.Ciasto rozwałkować bardzo cienko, wykrawać kółkiem, nakładać farsz i skleić brzegi.Gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie, około 4-5 minut od chwili wypłynięcia.Podawać jak kto lubi, okraszone
słoninką, polane samą przesmażoną
cebulką. Ja lubię z kleksem kwaśnej
śmietany. Smacznego