Wykonanie
Składniki:450 g
szpinaku mrożonego rozdrobnionego1 1/3 szklanki
oleju2 szklanki
mąki krupczatki1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1
cukier wanilinowy4 duże
jajka1 mały
granat1/2 l
śmietany Decor Up
Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z
wody ( można go dodatkowo zblendować ciasto będzie miło intensywny zielony kolor).
Jajka zmiksować z
cukrem i
cukrem wanilinowym na puszystą, gęstą i jasną masę. Stopniowo wlewać
olej, nie przerywając miksowania.Przesiana
mąkę, wymieszać z
proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Na koniec dodać
szpinak i wymieszać całość łyżką, aż składniki się połączą.Ciasto przełożyć do formy 25 cm/35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy i studzimy. Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta (na wysokości ok. 2/3 ciasta), obcięte ciasto pokruszyć palcami. Dół ciasta z powrotem włożyć do formy.
Śmietanę Decor Up ubijamy na sztywno i wykładamy na ciasto, na wierzchu posypujemy przygotowanymi wcześniej okruszkami ciasta, lekko je dociskając. Na nich układamy pestki
granatu.