Miałam wielką przyjemność jeść je w te święta.Smaku szpinaku w zasadzie w ogóle nie czuć.Jest przepyszne, do tego prezentuje się niezwykle efektownie!Porcja na małą blachę.Polecam bardzo!PS. to ostatni wpis w tym roku, także Czytelnikom wszelkiej pomyślności w Nowym Roku!Co trzeba?450 g mrożonego szpinaku1 i 1/3 szklanki cukru1 i 1/3 szklanki oleju2 szklanki mąki krupczatki3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia300 ml śmietany 30 %2 opakowania śmietan fix1 opakowanie cukru wanilinowegoowocegranatu do dekoracjiCo i jak?Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć.Utrzeć jajka z cukrem, powoli wlewać olej, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać szpinak i wymieszać.Piec około 1 godziny(do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Ostudzić, odkroić i rozkruszyć wierzch, ok połowy.Ubić śmietanę z fixem i cukrem wanilinowym.Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać zielonymi okruszkami i udekorować granatem.Smacznego!