Składniki:450 g mrożonego szpinaku (drobnego, nie w liściach)1 1/3 szkl. cukru3 jajka1 1/3 szkl. oleju2 szkl. mąki krupczatki3 łyżeczki proszku do pieczenia300 ml. śmietany 36%2 śmietan-fixycukier wanilinowyowocegranata do ozdobyWykonanie:Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody. Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C. Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku. Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku). Na ciasto wyłożyć ubitą pianę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocamigranata leciutko dociskając je dłonią.Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24x35 trzeba podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do 1 , 5 godziny. Będzie z tego pełna blacha pysznego ciasta.Smacznego!