Wykonanie

Moja koleżanka ostatnio zrobiła babeczki ze snickersami, a ja nie chciałam powielać pomysłu, więc zrobiłam babeczki z innymi batonikami. Wyszły super – ciasto jest lekkie, o
migdałowym aromacie, a kawałki batona przyjemnie chrupią i się ciągną… Nie mają może walentynkowego serduszka na wierzchu, ale i tak nikt im się nie oprze ;)MUFFINKI Z TWIXAMI I
AMARETTOSkładniki (na 24 muffinki):320g batoników typu twix250g
mąki300ml
maślanki80ml
oleju125g
cukrujajkotorebka
cukru wanilinowego2 łyżki
amaretto2 i ½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sodyJajko roztrzepać, wymieszać z
maślanką,
olejem,
cukrami i
likierem. W oddzielnym naczyniu przesiać
mąkę, dodać
sodę i
proszek do pieczenia. Batoniki posiekać. Mieszankę mączną dodać do pozostałych składników, dokładnie wymieszać na gładkie ciasto, dorzucić kawałki batonów. Muffinki piec w temperaturze 160°C (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Można ozdobić
cukrem pudrem.Przepis z książeczki "Babeczki słodkie i wytrawne", wyd. Weltbild.Kaloryczność nie jest podana, bo niestety licznik nie zna takiego pojęcia jak "baton typu twix"

Przepis dołączam do akcji: