Wykonanie
Składniki4 porcje4 filety z
łososia po ok. 150 g każdyMarynata i sos teryiaki8 łyżek
sosu sojowego3 łyżki
syropu klonowego lub 2 łyżki
brązowego cukru1 łyżka
soku z limonki4 łyżeczki startego
imbiru2 ząbki
czosnku, drobno starte1 łyżka
oleju sezamowego2 łyżki
sezamuOraz150 g świeżej
zielonej fasolki szparagowej (lub 1 szklanka mrożonej, pokrojonej)1 mała
kukurydza (lub 1/2 szklanki
kukurydzy z puszki)100 g
ryżu brązowego (1 torebka)Przygotowanie
Łososia podzielić na 4 porcje, z każdej odciąć skórę i sprawdzić czy nie ma ości. Opłukać, osuszyć i zamarynować na 1 godzinę w mieszance
sosu sojowego,
syropu klonowego,
soku z limonki,
imbiru i
czosnku.W międzyczasie ugotować
ryż według instrukcji na opakowaniu. W tym samym garnku co
ryż, można też ugotować
fasolkę (świeżą - przyciętą na końcach i pokrojoną na kawałki - gotujemy 7 minut, natomiast mrożoną - 4 minuty).Piekarnik nagrzać do 230 stopni C z termoobiegiem lub najlepiej ustawić funkcję grilla na dużą moc. Razem z piekarnikiem nagrzewać blaszkę ustawioną na wyższej półce piekarnika. Na gorącej blaszce położyć
łososia (marynatę zlać do rondelka) i piec przez 8 - 10 minut . Na 3 minuty przed końcem wierzch posypać
sezamem.Marynatę gotować na gazie aż zgęstnieje, następnie wymieszać z
olejem sezamowym. Powstały sos teryiaki odstawić z ognia i trzymać pod ręką.Zdjąć
łososia z blaszki i odłożyć na talerz. Na blaszce po łososiu lub na czystej patelni z łyżeczką
oliwy podsmażać przez ok. 2 - 3 minuty obkrojone z kolby
ziarna kukurydzy (lub odsączone z puszki), doprawić je
solą i
pieprzem. Dodać odcedzony
ryż i
fasolkę, wszystko razem podsmażyć. Wyłożyć na talerze, dodać filety
łososia i polać je sosem teryiaki.