Wykonanie
Składniki:
skrzydełka kurczaka 1 kg
sos sojowy ¼ szklankimirin lub
białe wino półsłodkie 50 ml
imbir mielony 2 łyżeczki
cukier brązowy 3 łyżkiząbki
czosnku 4 lub
czosnek granulowany 1 łyżeczkaziarna
sezamuWykonanie:
Skrzydełka umyć i włożyć do miski.
Sos sojowy zmieszać z mirinem,
imbirem,
cukrem i
czosnkiem.
Zaprawą polać
kurczaka. Odstawić na ok. 2 godziny. Piekarnik podgrzać do temperatury 180 stopni. Porcje
kurczaka wyłożyć na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Piec przez 40 minut.
Następnie posypać
sezamem i piec jeszcze 20 minut.
Podawać z
ryżem.Porada: Skrzydełka można przygotować na patelni. Najpierw usmażyć z obu na złoty kolor (mają być miękkie). Następnie zmniejszyć ogień, odlać nadmiar tłuszczu z patelni i wlać sos. Smażyć na małym ogniu, ciągle obracając. Uważać, by nie przypalić.