Wykonanie
Share the post "
Dynia w słodkiej glazurze sezamowej/Pumpkin with a sweet
sesame glaze"Dziś przedstawiam łatwy i szybki w wykonaniu przepis na doskonały dodatek do każdego dania głównego w stylu azjatyckim. Rozpływająca się w ustach
dynia w słodkiej glazurze, posypana prażonym
sezamem-pyszna!:). Przepis pochodzi z książki Billa Grangera „Bills Everyday Asian”. Polecam!Scroll down for English
Dynia w słodkiej glazurze sezamowej(4 porcje)Składniki:4 łyżki
brązowego cukru2 łyżki
sosu sojowego900 g dyni, obranej, z usuniętymi nasionami i pokrojonej na 2 cm kawałki1 łyżka uprażonego na suchej patelni
sezamuPrzygotowanie:Do większego rondla (lub patelni) wlej 200 ml
wody, dodaj
cukier i
sos sojowy, po czym wymieszaj aż do rozpuszczenia się
cukru.Doprowadź całość na średnim ogniu do wrzenia, włóż
dynię i gotuj przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, do momentu odparowania płynu.
Dynia powinna być miękka i oblepiona lepką glazurą. Jeżeli po tym czasie wciąż będzie twardawa, dolej troszkę
wody i ponownie smaż aż do miękkości.Odstaw na kilka minut do ostygnięcia, po czym podawaj
dynię posypaną prażonym
sezamem.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients:4 tablespoons soft brown sugar2 tablespoons soy sauce900 g pumpkin, peeled, de-seeded and cut into 2 cm pieces (or butternut squash)1 tablespoon toasted
sesame seedsPreparation:Place 200 ml water, the sugar and soy sauce in a large sauce pan and stir to dissolve the sugar.Bring to the boil over medium heat, add the pumpkin (or butternut squash) and cook for 10 minutes, stirring occasionaly, or until the liquid has evaporated and the pumpkin is soft and sticky.Leave to cool slightly and
serve scattered with the
sesame seeds.Enjoy!
Share the post "
Dynia w słodkiej glazurze sezamowej/Pumpkin with a sweet
sesame glaze"