Wykonanie
Wprawdzie sezon na
dynię już się zakończył, a ja to puree z dyni przygotowałam jakiś czas temu, ale zwyczajnie zapomniałam dodać je na bloga. A ostatnio przypomniałam sobie o słoikach właśnie z tym puree, które mam zamiar wykorzystać, wypróbować postanowiłam dodać również mój sposób na puree. Przyznam szczerze, że robiłam je pierwszy raz i troszkę czasu i pracy mi zajęło, ale uważam, że było warto. Konsystencja wyszła idealna, a i kolor piękny. W ogóle nie żałuję, że natrudziłam się tyle czasu. Mam już w planach upieczenie rogalików z
dyniąPoza tym nie wiem czy wiecie, ale
dynia jest niezwykle zdrowa, dlatego warto ją jeść!
Składniki (wyszły u mnie 4 , 5 słoika 300ml):– 2 , 5 kg surowej dyni;– 2 łyżki
brązowego cukru;– 1 łyżka
wody;Wykonanie:
Dynię obrać, wyciągnąć pestki, zetrzeć na tarce. Do garnka z grubym dnem wrzucić
dynię dodać
cukier i łyżkę
wody. Gotować do miękkości. Ja gotowałam około 2 godziny. Gdy
dynia będzie gotowa zblendować. Można zawekować.Smacznego