ßßß Cookit - przepis na Brokuły jakby po azjatycku

Brokuły jakby po azjatycku

nazwa

Wykonanie

Dlatego "jakby", bo pewnie prawdziwy Azjata by się mocno zdziwił;-) To moja impresja w klimacie azjatyckiej kuchni.
brokuły ugotowane na parze,
marynowane pędy bambusa (ponoć pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zwalczyć przeziębienie, wpływają korzystnie na układ pokarmowy),
makaron ryżowy z brązowego ryżu + wrzątek,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka octu z białego wina,
1 łyżeczka brązowego cukru,
1 łyżeczka słodko-pikantnego sosu chilli np. Tao Tao,
1 łyżka ziaren sezamu uprażonych na suchej patelni .
Ugotowane wcześniej na parze brokuły wrzucam na rozgrzaną oliwę, najlepiej na woka, bo w końcu to potrawa jakby azjatycka:-)
M akaron z alewam wrzątkiem, przykrywam naczynie, odstawiam na około 5 minut, żeby zmiękł, a następnie odsączam na durszlaku.
W tym czasie, gdy makaron się moczy i odsącza, podsmażam lekko brokuły, dorzucam do nich trochę pędów bambusa, a następnie dodaję makaron.
W metalowym kubeczku mieszam sos sojowy z oliwą, octem, brązowym cukrem i sosem chili. Mieszankę podgrzewam, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Takim "sosem" polewam makaron z brokułami i pędami bambusa, mieszam dokładnie i nakładam do miseczek. Przed podaniem posypuję prażonymi ziarnami sezamu.
Źródło:http://barbarinagotuje.blogspot.com/2012/08/brokuu-jakby-po-azjatycku.html