Wykonanie
Dzisiaj dyspensa. Serduszkowa dyspensa :)
Składniki:
ciasto francuskie (u mnie z Biedronki)
cynamonsezamcukier brązowyPrzygotowanie:Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.Rozwijamy
ciasto francuskie i smarujemy je lekko
wodą (można jakimś tłuszczem, ale stwierdziłam, że ciasto samo w sobie ma dość) żeby
cukier i
przyprawy się przykleiły.Całe ciasto posypujemy
cukrem. Połowę
cynamonem, połowę
sezamem i zwijamy szerszą stroną w rulonik do połowy. Z drugiej to samo i lekko ściskamy, żeby się skleiły.Kroimy plastry około 5 mm i układamy na blasze, ale nie za blisko siebie, bo urosną.
Pieczemy ok 10 minut na "sam dół", ale najlepiej obserwować je przez szybkę. U mnie trzeba było na chwilę włączyć termoobieg.Smacznego! :)