ßßß Cookit - przepis na Ślimaczki z cynamonem czyli ciastka błyskawiczne

Ślimaczki z cynamonem czyli ciastka błyskawiczne

nazwa

Wykonanie

W lodówce zalegało pół porcji gotowego ciasta francuskiego - świeże, z owadziego sklepu. Wieczór ponury, bo za oknem zimowo. Trzeba go było szybko osłodzić. Takie ślimaczki robi się błyskawicznie, zrobiłam z cukrem i cynamonem, ale myślę, że wytrawna wersja też się uda.
składniki:
paczka gotowego francuskiego ciasta, rozwałkowanego
brązowy cukier
cynamon
przygotowanie :
ciasto rozwinąć, posypać równomiernie cukrem i cynamonem - kto lubi słodsze - sypie więcej. Zwinąć w ruloniki dwa długie boki ku sobie ( powstanie coś na kształt lornetki).Pokroić w "plasterki" grubości ok 1,5 cm. Każdy plasterek ciasta położyć pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i rozwałkować ma grubość ok. 0,5 cm. Przełożyć na blaszkę , piec 15 min w temperaturze 200 st.C. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2013/12/slimaczki-z-cynamonem-czyli-ciastka.html