Wykonanie
Czas na kolejny wiosenny dietetyczny przepis.
Brukselka to warzywo, które nie wszyscy lubią, a szkoda, ponieważ jest zdrowa, niskokaloryczna i wyjątkowo sycąca, do tego łatwa w przygotowaniu, no i smaczna. Ja szczęśliwie należę do
grona tych, którzy warzywa lubią wszystkie, bez wyjątku, a
brukselkę szczególnie, nawet taką saute, prosto z
wody, co najwyżej skropioną
oliwą.Dzisiejsza receptura to przepis BBC. Przygotowanie zabiera najwyżej 15 minut, gotowanie kolejnych 5, a smak
brukselki dzięki sezamowi jest niepowtarzalny.
Składniki: na 4 porcje ( 1 porcja to 110 kcal )około 4 łyżek
sezamu1 łyżka
sosu sojowego, najlepiej o niskiej zawartości
soli1 łyżka
sherry ( można pominąć )szczypta
cukru brązowego500g
brukselki1
papryczka chili, pokrojona w cieniutkie paseczki
Jak zrobiłam:pasta sezamowa:Uprażyłam nasiona
sezamu na patelni. Starłam je w moździerzu na pastę. Dodałam
sos sojowy i
sherry, wymieszałam. Dodałam szczyptę
soli i odrobinę
wody, wymieszałam na gładką pastę.
Brukselkę oczyściłam ze zniszczonych liści, opłukałam. Mniejsze
brukselki zostawiłam w całości, duże przekroiłam na połówki. Na dobrze rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami
wody podgrzewałam
brukselkę na średnim ogniu, aż trochę zmiękła, przez około 5 minut.Wyłożyłam
brukselkę do miski, posypałam kawałkami pasty i paseczkami
chili.