ßßß Cookit - przepis na Imbirowy łosoś z sezamem

Imbirowy łosoś z sezamem

nazwa

Wykonanie

Bogaty w smaki i aromaty pieczony łosoś z miodową glazurą. Serwowany z ryżem i kiełkami fasoli Mung.
Źródło: Damn Delicious .
Składniki na 4 porcje:
4 filety z łososia
4 zielone cebulki, posiekane
ryż, ugotowany na sypko
kiełki fasoli Mung, opcjonalnie
Glazura miodowa:
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1/2 łyżeczki sosu Sriracha (zastąpiłam Tabasco)
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1/2 łyżeczki sezamu
Wszystkie składniki wymieszać w małej misce i odstawić na bok.
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki brązowego cukru
2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
1 łyżka świeżo startego imbiru
1 łyżka sezamu
Połączyć wszystkie składniki w dużej misce. Dodać połowę posiekanej zielonej cebulki. Do marynaty włożyć filety z łososia. Przykryć miskę folią spożywczą i schować do lodówki przynajmniej na pół godziny, a najlepiej na całą noc. Od czasu do czasu potrząsnąć miską.
Zapiekać w żaroodpornym naczyniu przez 20 minut.
Zaraz potem wierzch posmarować miodową glazurą, posypać resztą zielonej cebulki i natychmiast podawać.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/02/imbirowy-osos-z-sezamem.html