Bogaty w smaki i aromaty pieczony łosoś z miodową glazurą. Serwowany z ryżem i kiełkami fasoli Mung.Źródło: Damn Delicious .Składniki na 4 porcje:4 filety z łososia4 zielone cebulki, posiekaneryż, ugotowany na sypkokiełki fasoli Mung, opcjonalnieGlazura miodowa:2 łyżki miodu1 łyżeczka sosu sojowego1 łyżeczka oleju sezamowego1/2 łyżeczki sosu Sriracha (zastąpiłam Tabasco)1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru1/2 łyżeczki sezamuWszystkie składniki wymieszać w małej misce i odstawić na bok.Marynata:4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki sosu sojowego2 łyżki octu ryżowego2 łyżki oleju sezamowego2 łyżki brązowego cukru2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę1 łyżka świeżo startego imbiru1 łyżka sezamuPołączyć wszystkie składniki w dużej misce. Dodać połowę posiekanej zielonej cebulki. Do marynaty włożyć filety z łososia. Przykryć miskę folią spożywczą i schować do lodówki przynajmniej na pół godziny, a najlepiej na całą noc. Od czasu do czasu potrząsnąć miską.Zapiekać w żaroodpornym naczyniu przez 20 minut.Zaraz potem wierzch posmarować miodową glazurą, posypać resztą zielonej cebulki i natychmiast podawać.Życzę smacznego!