Wykonanie
Dziś przedstawiam Wam przepis znaleziony w tutejszej darmowej gazetce wydawanej przez Tesco, oczywiście lekko go zmodyfikowałam na własne potrzeby (
brokuła tenderstem zastąpiłam zwykłym, biały i dziki
ryż – czerwonym, a
papryczkę chilli – słodką
czerwoną papryką).Najbardziej orientalny w całym daniu jest sos, dość specyficzny w smaku i sam w sobie smakujący dziwnie. Ale o dziwo właśnie, do całej reszty dobrze pasuje. Składniki na sos mogą okazać się trudno dostępne, ale myślę, że można sos całkowicie pominąć i na przykład potraktować stir-fry tylko odrobiną
sosu sojowego.Danie przygotowuje się bardzo szybko i prosto, sprawdzi się na lekki obiad lub ciepłą i pożywną kolację.
Składniki na stir fry:1
brokuł1 czerwona
słodka papryka (zamiast słodkiej można dać
papryczkę chilli)4 ząbki
czosnkupęczek
zielonej cebulki2 łyżki
oliwy z oliwek1 szklanka czerwonego
ryżu (możecie zastąpić zwykłym
długoziarnistym ryżem lub zwykłym mieszanym z dzikim)1 łyżka ziaren
sezamuSkładniki na sos:1 łyżka pasty miso2,5cm świeżego
imbiru drobno posiekanego1 ząbek
czosnku posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę1 łyżka tahini1 łyżeczka
brązowego cukru2 łyżki
octu ryżowego (zastąpiłam
octem winnym)1 łyżka
oleju sezamowego1 łyżka
sosu sojowegoRyż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu i odstawiamy, aby się „przegryzł”.
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki,
zieloną cebulkę siekamy,
paprykę kroimy w cienkie paseczki. W woku rozgrzewamy
oliwę z oliwek i wrzucamy
brokuła. Solimy i smażymy na sporym ogniu, aż zrumieni się i będzie półmiękki, dorzucamy
paprykę i połowę
zielonej cebulki. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy
czosnek posiekamy w cienkie plasterki.Usmażone warzywa mieszamy z ugotowanym
ryżem, polewamy wcześniej przygotowanym sosem, posypujemy
sezamem i resztą
zielonej cebulki. Smacznego!