ßßß Cookit - przepis na Łosoś pieczony w papilotach z jarmużem i imbirem

Łosoś pieczony w papilotach z jarmużem i imbirem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 liście jarmużu
ok. 350 g filetu z łososia
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
2 i 1/2 łyżki soku z limonki
2 i 1/2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki syropu klonowego
1 łyżka oleju sezamowego
Potrzebne będą:
kawałek folii aluminiowej
papier do pieczenia
Przygotowanie
Jarmuż opłukać, liście odciąć od grubej łodyżki. Liście włożyć do miseczki, skropić sokiem z limonki i sosem sojowym w ilości po pół łyżki.
Odciąć skórę z łososia, opłukać, podzielić na 2 filety, włożyć do miski, dodać starty imbir, po 2 łyżki soku z limonki i sosu sojowego, syrop klonowy i olej sezamowy. Wymieszać i odstawić do zamarynowania na minimum pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Na Na blacie położyć 2 kawałki folii aluminiowej, na niej położyć po kawałku papieru do pieczenia, pośrodku położyć filety łososia, posypać jarmużem i polać resztą marynatą. Zawinąć paczuszki na brzegach, położyć na blaszce do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec przez 19 minut.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jarmuz/losos_pieczony_z_jarmuzem/przepis.html