Wykonanie
Składniki2 porcje2 liście
jarmużuok. 350 g filetu z
łososia2 łyżeczki świeżo startego
imbiru2 i 1/2 łyżki
soku z limonki2 i 1/2 łyżki
sosu sojowego2 łyżeczki
syropu klonowego1 łyżka
oleju sezamowegoPotrzebne będą:kawałek folii aluminiowejpapier do pieczeniaPrzygotowanie
Jarmuż opłukać, liście odciąć od grubej łodyżki. Liście włożyć do miseczki, skropić
sokiem z limonki i
sosem sojowym w ilości po pół łyżki.Odciąć skórę z
łososia, opłukać, podzielić na 2 filety, włożyć do miski, dodać starty
imbir, po 2 łyżki
soku z limonki i
sosu sojowego,
syrop klonowy i
olej sezamowy. Wymieszać i odstawić do zamarynowania na minimum pół godziny.Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Na Na blacie położyć 2 kawałki folii aluminiowej, na niej położyć po kawałku papieru do pieczenia, pośrodku położyć filety
łososia, posypać
jarmużem i polać resztą marynatą. Zawinąć paczuszki na brzegach, położyć na blaszce do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec przez 19 minut.