ßßß Cookit - przepis na Sałatka z łososiem teriyaki, mango i awokado

Sałatka z łososiem teriyaki, mango i awokado

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 filety z łososia po ok. 150 g każdy
marynata: 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki soku z limonki, 2 łyżki syropu klonowego, 2 łyżeczki startego imbiru, 1 starty ząbek czosnku
1 kolba kukurydzy (lub mała puszka ok. 170 g)
1 awokado
1 mango
1/2 papryczki chili
rukola
olej sezamowy
nasiona sezamu
Przygotowanie
Odciąć skórę z łososia i sprawdzić czy nie ma ości. Opłukać, osuszyć i zamarynować na 1 godzinę (uprzednio wymieszać składniki marynaty).
Obkroić ziarna z kolby kukurydzy, włożyć je na rozgrzaną patelnię z 2 łyżeczkami oliwy, doprawić solą i pieprzem i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
Mango i awokado obrać i pokroić w kosteczkę, wymieszać z kukurydzą, pokrojoną na plasterki papryczką chili i rukolą. Skropić dwoma łyżeczkami soku z limonki i jedną łyżeczką syropu klonowego.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C lub najlepiej ustawić funkcję grilla. Razem z piekarnikiem nagrzewać na wyższej półce blaszkę. Na gorącej blaszce położyć łososia (marynatę uprzednio zlać do rondelka) i grillować przez 5 minut, przewrócić na drugą stronę, wierzch posypać sezamem i grillować jeszcze przez 3 minuty.
Marynatę chwilę pogotować aż zgęstnieje, wymieszać z 2 łyżeczkami oleju sezamowego i odstawić z ognia. Powstałym sosem polać łososia i ułożyć go na sałatce.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-z-lososiem-teriyaki-mango-i-awokado