Wykonanie
Składniki2 porcje2 filety z
łososia po ok. 150 g każdymarynata: 4 łyżki
sosu sojowego, 2 łyżeczki
soku z limonki, 2 łyżki
syropu klonowego, 2 łyżeczki startego
imbiru, 1 starty ząbek
czosnku1 kolba
kukurydzy (lub mała puszka ok. 170 g)1
awokado1
mango1/2
papryczki chilirukolaolej sezamowynasiona
sezamuPrzygotowanieOdciąć skórę z
łososia i sprawdzić czy nie ma ości. Opłukać, osuszyć i zamarynować na 1 godzinę (uprzednio wymieszać składniki marynaty).Obkroić ziarna z
kolby kukurydzy, włożyć je na rozgrzaną patelnię z 2 łyżeczkami
oliwy, doprawić
solą i
pieprzem i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
Mango i
awokado obrać i pokroić w kosteczkę, wymieszać z
kukurydzą, pokrojoną na plasterki
papryczką chili i
rukolą. Skropić dwoma łyżeczkami
soku z limonki i jedną łyżeczką
syropu klonowego.Piekarnik nagrzać do 230 stopni C lub najlepiej ustawić funkcję grilla. Razem z piekarnikiem nagrzewać na wyższej półce blaszkę. Na gorącej blaszce położyć
łososia (marynatę uprzednio zlać do rondelka) i grillować przez 5 minut, przewrócić na drugą stronę, wierzch posypać
sezamem i grillować jeszcze przez 3 minuty.Marynatę chwilę pogotować aż zgęstnieje, wymieszać z 2 łyżeczkami
oleju sezamowego i odstawić z ognia. Powstałym sosem polać
łososia i ułożyć go na
sałatce.