ßßß Cookit - przepis na Zapiekana dynia w chrupiącej panierce

Zapiekana dynia w chrupiącej panierce

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
600 g dyni
1 łyżka oliwy
1/2 ząbka czosnku
1 puszka (400 g) obranych pomidorów
sól i pieprz
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki płatków chili
kilka liści bazylii
1 jajko
bułka tarta
masło
30 g tartego sera parmezan lub grana padano
Przygotowanie
Dynię umyć i pokroić na ok. 1,5 cm półksiężyce (dyni hokkaido nie trzeba obierać). W garnku na łyżce oliwy lekko zrumienić czosnek, dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, cukrem i chili. Dodać poszarpane liście bazyli i zagotować. Zmiksować blenderem i gotować jeszcze przez ok. 5 minut.
Jajko wbić do jednego talerza, do drugiego wsypać bułkę tartą. Dynię doprawić solą, maczać najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Formę do zapiekania (ok. 20 x 30 cm) natłuścić masłem.
Na dużej patelni na maśle obsmażać partiami dynię na złoty kolor. Przed nową partią dyni wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym i użyć nowego tłuszczu.
Obsmażoną dynię ułożyć w formie, polać sosem pomidorowym i posypać tartym parmezanem. Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut .
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/zapiekana-dynia-w-chrupiacej-panierce