ßßß Cookit - przepis na Sernik Mocha

Sernik Mocha

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód
125 g mąki
2 łyżki gorzkiego kakao
60 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g zimnego masła
żółtko lub pół jajka lub 3 łyżki zimnej wody
Masa serowa
500 g zmielonego twarogu
250 g mascarpone lub ricotty
1/3 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
1 cukier wanilinowy
100 g białej czekolady
2 łyżki mleka
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 jajko
Przygotowanie
Spód
Do misy miksera lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać kakao, cukier puder, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło. Miksować mieszadłem miksera lub siekać składniki na desce aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć melaksera lub rozcierać składniki palcami). Dodać żółtko lub pół jajka lub zimną wodę i zlepić składniki w kulę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Spód i boki na wysokość 2 cm wylepić ciastem. Wstawić do lodówki.
Masa serowa
Do miski włożyć twaróg, dodać ricottę lub mascarpone, wsypać cukier, budyń i cukier wanilinowy, wymieszać łyżką lub zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników.
W metalowym garnuszku na małym ogniu, ciągle mieszając, roztapiać połamaną na kosteczki czekoladę, mleko i kawę. Gładką czekoladową masę wlać do masy serowej i zmiksować. Dodać jajko i znów krótko zmiksować.
Masę serową wyłożyć na spód, wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut do ścięcia się masy. Udekorować ziarenkami kawy i bitą śmietaną.
Propozycja podania
Ziarenka kawy / bita śmietana (100 ml zimnej kremówki 30 lub 36% ubitej z 2 łyżkami cukru pudru) - można przygotować wcześniej, włożyć do rękawa cukierniczego i wstawić do lodówki do czasu użycia.
Wskazówki
Sernik można upiec w całości ze zmielonego twarogu. Osoby z zagranicy mogą użyć cream cheese.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-mocha