Wykonanie
SkładnikiSpód125 g
mąki2 łyżki gorzkiego
kakao60 g
cukru pudru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia80 g zimnego
masłażółtko lub pół
jajka lub 3 łyżki zimnej
wodyMasa serowa500 g zmielonego
twarogu250 g
mascarpone lub
ricotty1/3 szklanki
cukru1
budyń śmietankowy1
cukier wanilinowy100 g
białej czekolady2 łyżki
mleka3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1
jajkoPrzygotowanieSpódDo misy miksera lub na stolnicę wsypać
mąkę, dodać
kakao,
cukier puder,
proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę
masło. Miksować mieszadłem miksera lub siekać składniki na desce aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć melaksera lub rozcierać składniki palcami). Dodać
żółtko lub pół
jajka lub zimną
wodę i zlepić składniki w kulę.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Spód i boki na wysokość 2 cm wylepić
ciastem. Wstawić do lodówki.Masa serowaDo miski włożyć
twaróg, dodać
ricottę lub
mascarpone, wsypać
cukier,
budyń i
cukier wanilinowy, wymieszać łyżką lub zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników.W metalowym garnuszku na małym ogniu, ciągle mieszając, roztapiać połamaną na kosteczki
czekoladę,
mleko i
kawę. Gładką
czekoladową masę wlać do masy serowej i zmiksować. Dodać
jajko i znów krótko zmiksować.Masę
serową wyłożyć na spód, wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut do ścięcia się masy. Udekorować ziarenkami
kawy i
bitą śmietaną.Propozycja podaniaZiarenka
kawy /
bita śmietana (100 ml zimnej kremówki 30 lub 36% ubitej z 2 łyżkami
cukru pudru) - można przygotować wcześniej, włożyć do rękawa cukierniczego i wstawić do lodówki do czasu użycia.WskazówkiSernik można upiec w całości ze zmielonego
twarogu. Osoby z zagranicy mogą użyć cream cheese.
