Kocham serniki! Dziś przedstawiam sernik kawowy.Składniki na spód:125 g mąki2 łyżki gorzkiego kakao60 g cukru pudru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia80 g zimnego masłażółtko lub 3 łyżki zimnej wodySkładniki na masę:500 g zmielonego twarogu250 g mascarpone lub ricotty1/3 szklanki cukru1 budyń śmietankowy (proszek)1 cukier wanilinowy100 g białej czekolady2 łyżki mleka3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1 jajkoNa stolnicę wysypałam mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia i posiekane masło. Rozcierałam palcami, aż powstała kruszonka. Dodałam żółtko i wyrobiłam na jednolite ciasto. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni. Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyłam papierem wypuszczając brzegi poza formę. Spód i boki wylepiłam ciastem i odłożyłam do lodówki.Do misy włożyłam twaróg, mascarpone, cukry i budyń. Zmiksowałam na niskich obrotach do połączenia się składników. W garnuszku podgrzewałam czekoladę, mleko i kawę. Kiedy czekolada się rozpuściła, dodałam do masy serowej. Zmiksowałam. Dodałam jajko i ponownie krótko zmiksowałam. Wylałam masę do formy na ciasto. Wstawiłam do piekarnika i piekłam 40 minut. Gotowe.Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.