Wykonanie
            Składniki2 porcje, po 691 kcal250 g świeżych 
małży150 g 
makaronu spaghetti3 łyżki 
oleju roślinnego lub 
oliwy2 ząbki 
czosnku2 łyżki 
masła250 g 
pomidorków koktajlowych1/2 łyżeczki 
płatków chilipół pęczka 
natki pietruszki1/4 szklanki 
białego wina lub proseccoPrzygotowanie
Małże umyć szczoteczką pod bieżącą zimną 
wodą, wyłożyć na sitko w celu odcedzenia 
wody. 
Makaron ugotować al dente, odcedzić zachowując 1/4 szklanki 
wody z 
makaronu.Na patelni na średnim ogniu podgrzać 
olej lub 
oliwę, włożyć pokrojony na plasterki 
czosnek i lekko go zrumienić. Zwiększyć ogień, dodać 
małże, 
masło, pokrojone na połówki 
pomidorki, 
płatki chili oraz posiekaną 
natkę pietruszki. Smażyć na dużym ogniu co chwilę mieszając przez ok. pół minuty.Doprawić 
solą, wlać 
wino i gotować na większym ogniu przez ok. 2 minuty aż 
wino wyparuje, wszystkie 
małże się otworzą a 
pomidorki zmiękną (niektóre można rozgnieść widelcem aby uwolnić 
soki). W międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.Włożyć ugotowany 
makaron, wymieszać i na większym ogniu zagotować. W międzyczasie można 2 - 3 
razy potrząsnąć patelnią, tak aby delikatnie podrzucić 
makaron do góry i "napowietrzyć" go). Warto też (stopniowo) dodać zachowaną 
wodą z 
makaronu aby powstało więcej sosu. Doprawić świeżo zmielonym 
pieprzem i podawać.WskazówkiZamiast 
pomidorków koktajlowych można użyć pół puszki 
pomidorów krojonych.
