Wykonanie
            
Dziś będzie szybko i konkretnie - 
makaron z 
oliwą, 
czosnkiem i 
pietruszką to wszak najprostsze, co można ugotować, a jednocześnie jedna z moich ulubionych wariacji na temat 
makaronu :) Oryginalna, pełna nazwa tego klasycznego, włoskiego 
makaronu to aglio, 
olio e peperoncino, jednakże ja, z racji umiarkowanej sympatii do zbyt 
ostrego jedzenia ograniczyłam ostatni składnik do odrobiny pasty z 
ostrej papryki. Jeśli macie ochotę, zastąpcie ją pokrojoną drobno 
papryczką chilli. Albo połową. Albo nie używajcie jej wcale :DSkładniki:- 200 g 
makaronu spaghetti- ok. 50 ml 
oliwy / 
oleju z pierwszego tłoczenia- dwa duże ząbki 
czosnku- ok. 40 g startego 
twardego sera- pęczek posiekanej 
natki pietruszki- opcjonalnie - 
papryczka chilli
Przygotowanie całości jest wręcz obrzydliwie proste - gotujemy 
makaron, a gdy będzie już prawie miękki, na głęboką patelnię wlewamy 
oliwę, na nią wrzucamy przeciśnięty przez praskę 
czosnek i pastę z 
ostrej papryki, albo 
paprykę, albo nic :P

Gdy 
czosnek lekko się podsmaży (pilnujemy, by się nie przypalił, ma jedynie oddać smak 
oliwie), wrzucamy na patelnię odcedzony ugotowany 
makaron, mieszamy przez chwilę, po czym dorzucamy drobno posiekaną 
natkę pietruszki (trochę zostawiamy sobie do posypania ;)). Ja na końcu do gotowego aglio e 
olio wmieszałam jeszcze 
ser, przez co nie posypywałam gotowej potrawy nim z wierzchu, jak nakazuje tradycyjna receptura, ale gwarantuję Wam, że tak też jest pysznie :)Polecam również pastę aglio, 
olio e 
pomodoro :)Smacznego!
