ßßß
 
            
         Składniki dla 4 osób:400 gr makaronu spaghetti1 kg małży500 g pomidorków koktajlowycholiwa2 ząbki czosnku (opcjonalnie 3 albo 4)200 ml białego winanatka pietruszki1 łyżeczka cukruPrzygotowanie:Kupując małże musicie zwrócić uwagę na ich zapach. Powinien być zapach morza, a nie rozkładającej się ryby. Kiedy przyniesiecie małże do domu a macie zamiar użyć ich dopiero na drugi dzień włóżcie je do lodówki. Małże należy opłukać kilkakrotnie. Następnie moczymy je w osolonej, zimnej wodzie. Tak zostawiamy je na 2 godziny. Małże wtedy samodzielnie oczyszczają się z ewentualnych pozostałości piasku.Na patelnie wylewamy obficie oliwę i wrzucamy odcedzone z wody małże.
Składniki dla 4 osób:400 gr makaronu spaghetti1 kg małży500 g pomidorków koktajlowycholiwa2 ząbki czosnku (opcjonalnie 3 albo 4)200 ml białego winanatka pietruszki1 łyżeczka cukruPrzygotowanie:Kupując małże musicie zwrócić uwagę na ich zapach. Powinien być zapach morza, a nie rozkładającej się ryby. Kiedy przyniesiecie małże do domu a macie zamiar użyć ich dopiero na drugi dzień włóżcie je do lodówki. Małże należy opłukać kilkakrotnie. Następnie moczymy je w osolonej, zimnej wodzie. Tak zostawiamy je na 2 godziny. Małże wtedy samodzielnie oczyszczają się z ewentualnych pozostałości piasku.Na patelnie wylewamy obficie oliwę i wrzucamy odcedzone z wody małże. Zalewamy winem.
Zalewamy winem. Przykrywamy przykrywką na parę minut.Po jakiś 3 - 4 minutach lub do czasu kiedy małże się otworzą, ściągamy z ognia. Teraz małże dzielimy na dwie części: z jednej połowy usuwamy muszelki, natomiast drugą połowę zostawiamy do dekoracji. Nie otwarte muszle wyrzucamy! Nie lekceważmy tej czynności - bardzo łatwo o zatrucie martwym małżem! Wodę z muszelek przecedzamy do szklanki, nie do końca przechylając garnek, tak jeżeli został jakiś piasek nie przeleje on nam się do szklanki.Pomidorki kroimy na pół.
Przykrywamy przykrywką na parę minut.Po jakiś 3 - 4 minutach lub do czasu kiedy małże się otworzą, ściągamy z ognia. Teraz małże dzielimy na dwie części: z jednej połowy usuwamy muszelki, natomiast drugą połowę zostawiamy do dekoracji. Nie otwarte muszle wyrzucamy! Nie lekceważmy tej czynności - bardzo łatwo o zatrucie martwym małżem! Wodę z muszelek przecedzamy do szklanki, nie do końca przechylając garnek, tak jeżeli został jakiś piasek nie przeleje on nam się do szklanki.Pomidorki kroimy na pół. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy czosnek rozgnieciony przez praskę. Dodajemy pomidorki i podsmażamy parę minut. Posypujemy pomidorki cukrem, w ten sposób b ę d ą mniej kwaśne. Dodajemy małże, te obrane z muszelek i te z muszelkami.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy czosnek rozgnieciony przez praskę. Dodajemy pomidorki i podsmażamy parę minut. Posypujemy pomidorki cukrem, w ten sposób b ę d ą mniej kwaśne. Dodajemy małże, te obrane z muszelek i te z muszelkami. Dodajemy wodę z małży.
Dodajemy wodę z małży. Gotujemy przez następną minutę, aż sos lekko odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie makaron al dente. Odcedzamy. Dodajemy do gotowego sosu. Posypujemy natką i na zapalonym gazie mieszamy całość. Natychmiast podajemy.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Gotujemy przez następną minutę, aż sos lekko odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie makaron al dente. Odcedzamy. Dodajemy do gotowego sosu. Posypujemy natką i na zapalonym gazie mieszamy całość. Natychmiast podajemy.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)