Wykonanie
Biszkopt:– 5 średnich jaj– 1/2 szkl.
cukru– 3/4 szkl.
mąki tortowej– 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia– 3 płaskie łyżki
kakao– 2 łyżki
oleju– 2 łyżki
mleka (temp. pokojowa)
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać
cukier i ubijać, aż się rozpuści, po czym dodać
żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie wlać
olej i
mleko, krótko zmiksować. Na koniec stopniowo przesiewać do masy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy (26 cm średnicy) wyścielonej pergaminem tylko na spodzie. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 30 minut.Upieczony
biszkopt pozostawić w formie na 10 minut, po czym „objechać” nożem naokoło, wyjąć na kratkę kuchenną, zdjąć papier i pozostawić
biszkopt do całkowitego wystygnięcia.Masa:– 500 ml
śmietany kremówki (30-36%)– 4 łyżki
cukru pudru– 50 g
cukru waniliowego– 250 g
serka mascarpone– 2 łyżeczki
żelatynyMocno schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno, dodając
cukier puder i
cukier waniliowy mniej więcej w połowie ubijania.
Serek mascarpone zmiksować, aby zrobił się bardziej kremowy, po czym dodać do niego ubitą
śmietankę i delikatnie wymieszać.
Żelatynę zalać niewielką ilością przegotowanej
wody (może być zimna lub ciepła) w kubku lub małej miseczce. Wstawić do gorącej
wody i mieszać, aż
żelatyna całkowicie się rozpuści. Wyjąć z
wody, dodać 1 łyżkę masy śmietankowej, wymieszać, a następnie dodać do pozostałej masy i jak najszybciej wszystko razem połączyć (w zimnej
masie żelatyna dosyć szybko tężeje).Polewa:– 200 g
czekolady (dałam po 100 g gorzkiej i
mlecznej)– 50 g
masła– 3 łyżki
mleka– 1 łyżeczka
olejuCzekoladę połamać na kawałki i wraz z pozostałymi składnikami umieścić w małym garnuszku. Z kolei garnuszek postawić na większym garnku z gorącą
wodą tak, żeby nie dotykał do
wody. Poczekać, aż składniki się rozpuszczą, dokładnie wymieszać i trochę przestudzić.
Biszkopt przekroić na dwa placki.Dolny placek posmarować połową masy, wyrównać i polać
polewą czekoladową (tylko tyle, żeby utworzyła się cienka warstwa). Następnie wstawić do zamrażalnika na kilka minut. Gdy polewa dobrze zastygnie, wyjąć, posmarować pozostałą masą i przykryć drugim plackiem. Całość oblać pozostałą
polewą czekoladową i wstawić do lodówki (na całą noc lub dłużej).Ciasto najlepiej kroić nożem maczanym w gorącej wodzie.