Wykonanie
« Keks mojej mamy –
żurawina,
rodzynki,
orzechy włoskieGulasz z
łopatki wieprzowej z
papryką i
ziemniakami »Zupa grzybowa to jedna z tych potraw, bez jakiej większość z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Prawda?Składniki– 50 g
suszonych grzybów (mieszanka
prawdziwków i podgrzybków)– 1,5 litra
wody– 2 duże
marchewki– 2 średnie
pietruszki– kilkucentymetrowy kawałek białej części
pora– 2
liście laurowe– 2 ziarenka
ziela angielskiego– kilkanaście kulek
czarnego pieprzu–
sól do smaku–
śmietanka 18% do zup – ilość w zależności od upodobań
Grzyby umieściłam w misce, zalałam 1,5 l zimnej
wody i odstawiłam na około 2 godziny. Następnie przełożyłam
grzyby do garnka i zalałam je
wodą z miski, delikatnie, aby drobne zanieczyszczenia zostały na dnie miski. Garnek wstawiłam na ogień, włożyłam do niego warzywa i
przyprawy, po czym gotowałam na małym ogniu około 2 godziny. Następnie wyłowiłam z
wywaru grzyby i warzywa.
Grzyby i
marchewkę pokroiłam na mniejsze kawałki i wrzuciłam ponownie do garnka. Zdjęłam zupę z ognia, poczekałam aż nieco przestygnie i zaprawiłam
śmietanką. Dosoliłam do smaku. Podawałam z łazankami.Z powyższych proporcji wyszły mi 4 porcje zupy.Smacznego!